De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Virtuele inspanning bij ouderen

een goede toevoeging aan het revalidatietraject na een nieuwe heup of knie? Een mixed methods onderzoek

Virtuele inspanning bij ouderen

een goede toevoeging aan het revalidatietraject na een nieuwe heup of knie? Een mixed methods onderzoek

Samenvatting

Het is algemeen bekent dat bewegen gezond is. Ook voor revalidanten na een totale heup- of knieprothese is het belangrijk om zo snel mogelijk weer te gaan bewegen. Dit is bevorderend voor het herstel en voor de patiënt zelf, aangezien deze sneller naar huis kan. Marij de Groen, verpleegkundig specialiste op de orthopedie afdeling in het Hertstelhotel te Groesbeek, ervaart hier echter een probleem in op haar afdeling. Zij merkt op dat patiënten in de geriatrische revalidatie na een totale heup- of knieprothese veel aan het wachten zijn. Ze wachten op de fysiotherapeut, op de maaltijden en op het bezoek. Wij maken hieruit op dat de patiënten te weinig bewegen en een passieve leefstijl hebben. Daarnaast heet de instelling het ‘Herstelhotel’, een hotel wordt geassocieerd met lekker liggen en ontspannen. Dit zal de patiënten niet direct stimuleren om te gaan bewegen. Er moet een manier gevonden worden om patiënten meer te laten bewegen.
E-learning wordt steeds belangrijker in de gezondheidszorg, onder andere doordat elektronica de laatste jaren een steeds grotere rol speelt in het dagelijkse leven van de mensen. De gezondheidszorg gaat daarom mee in deze ontwikkeling en probeert de mensen uit te dagen met nieuwe en aantrekkelijke methoden.
Ook neemt de rol van de hersenen in een behandeling toe. Paramedici krijgen een beter inzicht in hoe ze een lokaal perifeer probleem kunnen behandelen op centraal niveau. Dit hebben wij vernomen van onze opdrachtgever Jaap Brunnekreef.
Uit een eerder onderzoek is gebleken, dat een virtuele omgeving een positieve invloed kan hebben op de handfunctie bij patiënten na een CVA (Deutsch, J.E., Merians, A.S., e.a., 2004). Ook is uit onderzoeken gebleken, dat het inbeelden van een beweging vergelijkbare fysiologische effecten heeft als het daadwerkelijk uitvoeren van de beweging (denk aan bloeddruk, hartslag, etc.) (Ranganathan V, Siemionow V, e.a., 2004).
De opdrachtgever is daarom benieuwd of er door middel van virtueel oefenen ook een effect is bij de revalidatie van ouderen met een totale knie- of heupprothese, met betrekking tot de loopsnelheid. Een virtuele behandeling zou optimaal zijn. Mensen trainen zonder daadwerkelijk te bewegen en de fysiotherapeut zou effectiever kunnen werken, aangezien de patiënt tijdens het virtuele oefenen niet begeleid hoeft te worden.

Toon meer
OrganisatieHAN University of Applied Sciences
OpleidingErgotherapie
AfdelingAcademie Paramedische Studies
PartnerZZG Herstelhotel
Datum2016-08-19
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk