De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De zwaartekracht van het straatleven

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De zwaartekracht van het straatleven

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Bespreking van de dissertatie van R.A. Roks: In de h200d: een eigentijdse etnografie over de inbedding van criminaliteit en identiteit (dissertatie Erasmus Universiteit Rotterdam, 2016).
Eind 2004 begint Robby Roks persoonlijke relaties op te bouwen met leden van een Haagse jeugdbende: De Rollin 200 Main Triad Crips. Op basis van symbolen, verhalen en waarderingen die ‘eigen’ zijn aan de jeugdbende, wil Roks twee hoofdvragen beantwoorden. Op welke wijze zijn hun criminele activiteiten sociaal ingebed in de lokale omgeving, die sterk van belang schijnt te zijn voor hun identiteit als Haagse jeugdbende? En in hoeverre is he thandelen van de Crips op te vatten als een toneeloptreden, waarin spelers onderling voortdurend hun persoonlijke en groepsidentiteit (re)construeren?
Roks heeft twee vernieuwende stappen gezet in zijn methoden van onderzoek. In de eerste plaats is zijn keuze om geen klassiek methodologisch hoofdstuk te schrijven opmerkelijk. De verantwoording van zijn veldwerk loopt door de hele studie heen. De tweede vernieuwing zit in het gebruik van social media voor gegevensverzameling. Roks heeft binnen Nederlands onderzoek naar problematische jeugdgroepen nieuw terrein in kaart gebracht, waarvan de betekenis niet meer is weg te denken uit de leefwereld van jongeren (maar waarin onderzoekers en professionals nog op achterstand staan).
De analyse van het materiaal laat de lezer wel achter met de vraag of we nu op theoretisch niveau iets nieuws of bijzonders hebben geleerd over bendevorming, straatcultuur en groepsdynamiek buiten de specifieke beschrijving van de Haagse Crips maar los van kanttekeningen ten aanzien van de theorievorming is deze eigentijdse etnografie per saldo een indrukwekkend mooie aanwinst en een inspirerend voorbeeld van kwalitatief onderzoek.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
AfdelingFaculteit SW/TP
LectoraatAanpak jeugdcriminaliteit
Gepubliceerd inTijdschrift voor Criminologie Boom juridisch, Den Haag, Vol. 59, Uitgave: 1-2, Pagina's: 2015-2018
Datum2017-01-04
TypeRecensie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk