De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Leer me hoe ik me gedragen kan

handboek aanleren gewenst gedag

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Leer me hoe ik me gedragen kan

handboek aanleren gewenst gedag

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De klas is de spiegel van jezelf en het handelen van de docent is daarmee mede bepalend voor het gedrag van de klas (Bandura, 1977). De leerling reageert op een gebeurtenis, de gebeurtenis bepaalt het gedrag: de stimuli-respons vanuit het behaviorisme (Rigter, 2020). PBS benadert gedrag van de leerling vanuit deze psychologische stroming. Daarnaast gaat het ook uit van de humanistische psychologische gedachte dat gedrag gevormd wordt vanuit de mens. Gewenst gedrag is aan te leren.

Dit ontwerponderzoek richt zich op de ontwikkeling van een protocol voor het aanleren van gewenst gedrag, met als hoofdvraag: “Hoe kan ik komen tot een toegankelijk protocol aanleren gewenst gedrag d.m.v. het uitgaan van gedragsverwachtingen en het waarderen en belonen ter verbetering van de (werk)houding en motivatie van leerlingen in mavo 3?”

Als onderlegger om hier antwoord op te kunnen geven heb ik theorie uitgewerkt en enquêtes afgenomen om de huidige staat van omgaan met gedrag bij ons op school te meten. Het ontwikkelen van de prototypen is in samenwerking ontwikkeld met de focusgroepen: leerlingen, docenten en managementteam. Dit heeft geleidt tot een concreet, toegankelijk protocol met handboek. Het protocol doorloopt de HGW-cyclus (Pameijer, 2009). Door COVID-19 maatregelen wordt dit ontwerp bij de start van het volgende schooljaar ingezet.  

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Datum2021-05-01
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk