De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het functioneren van het Maatschappelijk werk en de GGZ bij de gedragsstoornissen ODD en CD

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Het functioneren van het Maatschappelijk werk en de GGZ bij de gedragsstoornissen ODD en CD

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Voor deze scriptie heb ik onderzoek gedaan naar het functioneren van het maatschappelijk werk en GGZ-agogen met betrekking tot de gedragsstoornissen ODD en CD.
Naar aanleiding van dit onderzoek heb ik antwoord kunnen geven op mijn
onderzoeksvraag en deelvragen. Wat mij opvalt is dat de gedragsstoornissen ODD (Oppositional Defiant Disorder) en
CD (Conduct Disorder) complexe stoornissen zijn, waarbij veel begeleiding en structuur komt kijken. En waarvan de problematiek niet onderschat moet worden.
Kinderen met ODD en/of CD hebben last van negatief, agressief en opstandig gedrag, wat zich kan uiten in; woede uitbarstingen, liegen, vechten, vloeken en schelden, pesten, gebruik maken van geweld en vertonen van crimineel gedrag etc.
Deze agressieve uitingen hebben vaak negatieve invloeden op zowel het kind, het gezin als de naaste omgeving. In veel gevallen gaan deze kinderen naar het speciaal onderwijs omdat ze net het beetje extra structuur nodig zijn en vaak moeite hebben met sociale contacten leggen. Door de agressieve uitingen is de gemiddelde levensverwachting lager voor een kind/volwassene met ODD en/of CD, dan voor iemand zonder deze gedragsstoornis(sen).
Het is voor een kind met gedragsstoornissen erg belangrijk, dat er geen te hoge eisen en haalbare doelen gesteld worden. Zodat het kind een succeservaring kan ervaren, dit is helaas niet vaak het geval.
Kwa behandeling blijkt dat het een langdurig en intensief traject, waarin veel begeleiding en sturing nodig is. Om de begeleiding aan te laten sluiten is het van groot belang dat een hulpverlener helder voor ogen heeft waar hij mee te maken heeft en welke aandachtspunten er zijn.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingSocial Work
Jaar2009
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk