De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Een onderzoek naar het vergroten van de baankansen van vluchtelingen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Een onderzoek naar het vergroten van de baankansen van vluchtelingen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek is uitgevoerd omdat er gebleken is dat het voor de jobcoaches en vluchtelingen van VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland locatie de Bevelanden erg moeilijk is om werk te vinden voor de vluchtelingen. Het doel van dit onderzoek is om uit te vinden wat de jobcoaches en de vluchtelingen zelf kunnen doen om de baankansen van de vluchtelingen te vergroten. De hoofdvraag luidt: Wat kunnen vluchtelingen en de jobcoaches van VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland locatie de Bevelanden doen om de baankansen van vluchtelingen te vergroten?
Binnen dit onderzoek is gebruik gemaakt van kwalitatieve onderzoekstechnieken. Voor dit onderzoek zijn er twaalf respondenten geïnterviewd. Zes jobcoaches en zes vluchtelingen die door deze jobcoaches begeleid worden bij het vinden van werk.
Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat er verschillende factoren zijn die invloed hebben op de baankansen van de vluchtelingen. Zo is taal vaak een belemmering voor de vluchtelingen, terwijl contact met Nederlanders juist helpend kan zijn. Daarnaast is er uit dit onderzoek naar voren gekomen dat de vluchtelingen zelf ook veel kunnen doen om hun baankansen te vergroten, door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen. Ten slotte is naar voren gekomen dat er zowel sterke als zwakke punten zijn van de begeleiding die de jobcoaches bieden. Zo is hun netwerk een sterk punt en tijdsgebrek een zwak punt van de begeleiding.

Aanbevelingen die uit dit onderzoek naar voren zijn gekomen zijn: aannemen van een administratief medewerker, meer PR gebruiken, de tevredenheid van de vluchtelingen onderzoeken, extra jobcoaches werven en gebruik maken van het Vluchtelingen Volg Systeem.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingSocial Work
AfdelingAcademie voor Zorg & Welzijn
Domein Sociaal
PartnersVluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland (De Bevelanden), Goes
Datum2017-06-26
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk