De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ontwikkeling van de ‘Dramatherapeutische Zelfbeeldmodule’ bij een forensische klinische doelgroep.

Praktijkgericht onderzoek met de focus op het eindproduct.

Beperkte toegang

Rechten:

Ontwikkeling van de ‘Dramatherapeutische Zelfbeeldmodule’ bij een forensische klinische doelgroep.

Praktijkgericht onderzoek met de focus op het eindproduct.

Beperkte toegang

Rechten:

Samenvatting

Een kwalitatief onderzoek over de toepassing van de ‘Dramatherapeutische Zelfbeeldmodule’ (DZM) (Hilderink, 2017) bij een forensische klinische doelgroep. Het onderzoek is ten behoeve van FPC de Kijvelanden, maar zo is ingezet dat alle forensische klinieken die dramatherapie toepassen de gespecificeerde module kunnen gebruiken. De opdrachtgever is de samenwerking aangegaan, omdat de instelling meer vanuit onderbouwde vaktherapeutische modules wenst te werken, vandaar de vraag naar deze specificatie. Het doel van deze studie is onderzoeken of de forensische klinische patiënten geïndiceerd kunnen worden voor deze interventie en hoe de DZM aansluiting kan vinden bij een forensische klinische doelgroep. De hoofdvraag van het onderzoek luidt dan ook: hoe ziet de ‘Dramatherapeutische Zelfbeeldmodule’ van Karin Hilderink eruit als deze gespecificeerd is op een forensische klinische doelgroep?
De resultaten van het onderzoek zijn verkregen via interviews met professionals, een literatuurstudie en het afnemen van de Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES). De professionals zijn Simone Pouwels; dramatherapeut bij FPC de Rooyse Wissel en FPC de Pompekliniek, Janka Donker; GZ-psycholoog en psychotherapeut bij FPC de Kijvelanden, Rutger Wolf; muziektherapeut bij FPC de Kijvelanden en Karin Hilderink; dramatherapeut en de ontwikkelaar van de DZM. De RSES betreft een gestructureerde en betrouwbare vragenlijst die het zelfbeeld van de patiënt kan meten. Deze lijsten zijn anoniem ingevuld door 41 patiënten binnen de Forensisch Psychiatrische Centra. De instellingen die hieraan hebben meegewerkt zijn: FPC van der Hoeven, FPC de Pompekliniek, FPC de Rooyse Wissel en FPC de Kijvelanden.
Het onderzoek concludeert dat er patiënten binnen Forensisch Psychiatrische Centra zijn die hun lage zelfbeleving kunnen erkennen en herkennen, en geïndiceerd kunnen worden voor de gespecificeerde DZM. Ook suggereren de professionals dat deze patiënten baat hebben bij deze interventie, maar patiënten met een onrealistisch positief zelfbeeld niet. De forensisch klinisch gespecificeerde DZM zal langer duren – 8 sessies – en gegeven worden in een kleinere groepen – 4 tot 5 deelnemers – mét een co-therapeut. Verder zijn de werkvormen en benamingen aangepast, zodat het beter aansluit bij de doelgroep. De conceptversie van de Forensisch Klinisch gespecificeerde Dramatherapeutische Zelfbeeldmodule (FK-DZM) is tevens het eindproduct van het onderzoek.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingVaktherapie
AfdelingInstituut Social Work
PartnerFPC de Kijvelanden
Datum2021-01-07
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk