Kostenanalyse van het proteïnase in Lactococcus lactis subsp. Cremoris.
Kostenanalyse van het proteïnase in Lactococcus lactis subsp. Cremoris.
Samenvatting
Het tot expressie brengen van eiwitten brengt bepaalde kosten (DNA-, RNA- en eiwitsynthese) met zich mee maar kan daarnaast ook bepaalde voordelen opleveren door de activiteit van de tot expressie gebrachte eiwitten. Een goed voorbeeld hiervan is het proteïnase in Lactococcus lactis. Het proteïnase is een celwandgebonden enzym welke de caseïne in het medium omzet in oligopeptiden die vervolgens over het membraan getransporteerd kunnen worden.
De groeisnelheid is een belangrijke factor in het resultaat van de lange termijn competitie tussen organismen. Het evenwicht tussen de kosten en de baten bepaald de fitness van een organisme. De kosten om een bepaald gen te verspreiden en tot expressie te brengen, zullen zich mogelijk manifesteren door een afname van de groeisnelheid.
Het doel van dit project was om te onderzoeken of de kosten van het tot expressie brengen van een eiwit te kwantificeren en te voorspellen zijn. De kosten zijn hierbij gedefinieerd als een afname in de groeisnelheid. Omdat het proteïnase moeilijk te meten is, is er voor gekozen om eerst andere eiwitten (Esterase A en Aminopeptidase N) te meten en daarvan de kosten te vergelijken.
De kosten van het tot expressie brengen van de eiwitten EstA en PepN liggen vrijwel gelijk (tussen 30 en 36 mg/OD600). De kosten hiervan zijn dus generiek binnen de foutenmarge.
Voor het bepalen van de kosten van EstA is dit zowel in microtiterplaten als in cuvetten gemeten. De bepaling van de kosten van PepN zijn alleen in microtiterplaat gemeten. Tussen de kostenfunctie van EstA gemeten in microtiterplaat en cuvet zit weinig verschil maar de standaarddeviatie in microtiterplaat is wel twee maal zo hoog. Ook de standaarddeviatie bij de metingen van PepN in microtiterplaat is twee maal zo hoog als de EstA meting in cuvet en ligt ongeveer gelijk aan de standaarddeviatie van de EstA meting in microtiterplaat. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de resultaten in cuvet gemeten beter reproduceerbaar zijn dan de resultaten in microtiterplaat.
Organisatie | Hogeschool Utrecht |
Opleiding | Biologie en Medisch Laboratorium Onderzoek |
Afdeling | Life Sciences en Chemistry |
Partner | NIZO Food research B.V. |
Jaar | 2007 |
Type | Bachelor |
Taal | Nederlands |