De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Samenvatting

Dit rapport geeft inzicht en advies ten behoeve van de implementatie van een Energy Service Company (ESCo) binnen een Vereniging van Eigenaren (VvE). Hierbij wordt onderzocht of het mogelijk is voor VvE’s om te verduurzamen door middel van een ESCo. De reden voor dit onderwerp komt voort uit mijn interesse in het verduurzamen van bestaand vastgoed en de vraag uit de praktijk van Grontmij.
Afstudeerrichting: Vernieuwend vastgoed beheer
VvE’s hebben vaak een ontoereikend budget voor groot onderhoud (bijv. klimaatinstallaties) en/of de verduurzaming van het appartementencomplex (Raas, 2014). Er is momenteel nog geen voor de hand liggende oplossing om de complexen te verduurzamen en/of de gebruikerskosten te laten dalen zodat er meer budget voor onderhoudswerkzaamheden vrijkomt.
Een ESCo is een ´nieuwe´ manier om een verduurzaming te bewerkstelligen met als doel de energiekosten te verlagen. De ESCo verzorgt de verduurzaming van een gebouw en is daar langere tijd verantwoordelijk voor. In de ESCo zijn twee contractpartijen, namelijk de opdrachtgever en de opdrachtnemer. De opdrachtnemer geeft namens de ESCo een prestatiegarantie af. De ESCo ontvangt een prestatievergoeding over de geleverde prestatie van het desbetreffende gebouw.
In deze scriptie wordt onderzocht of het een mogelijkheid is om ESCo’s te integreren binnen VvE’s.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwtechnische Bedrijfskunde
AfdelingGebouwde Omgeving
PartnerGrontmij Vastgoedmanagement B.V.
Datum2015-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk