De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De prevalentie en risicofactoren van strabismus: De Generation R studie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

De prevalentie en risicofactoren van strabismus: De Generation R studie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Probleemstelling: Er is weinig bekend over de prevalentie en de risicofactoren van verschillende soorten strabismus. Of strabismus afhankelijk is van omgevingsfactoren en van welke precies, wordt niet eenduidig vermeld. Ook is de prevalentie van strabismus in Nederland niet bekend.
Doel: Het doel van dit onderzoek is het geven van inzicht in de prevalentie en risicofactoren van manifest strabismus bij kinderen van 5-6 jaar uit een multi-etnisch, op een populatie gebaseerde prospectieve geboorte cohort studie.
Materiaal en methode: Onderzoeksdata is verkregen van kinderen die participeerden in Generation R, een op een populatie gebaseerde prospectieve cohort studie. Oogheelkundige data is verkregen door standaard orthoptisch onderzoek, waaronder cycloplegische refractie.
Resultaten: De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 6,1 (SD 0,5) jaar. De prevalentie van strabismus was 1,45% (95% BI 1,19-1,77). Risico voor strabismus waren een geboortegewicht minder is dan 2500 gram (2,21 OR, 95% BI 0,8-6,2) en roken tijdens de zwangerschap (1,08 OR, 95% BI 0,6-2). Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap verlaagd de kans op strabismus (0,65 OR, 95% BI 0,4-1,1).
Conclusie: 1 op de 69 van de zesjarige kinderen heeft manifest strabismus. Een korte zwangerschapsduur en een laag geboortegewicht zijn risicofactoren voor strabismus. Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap lijkt een beschermende factor te zijn.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingOogzorg
AfdelingParamedische Studies
Datum2013-06-17
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk