De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Automatisering Paul de Leeuw

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Automatisering Paul de Leeuw

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Paul de Leeuw, afgekort met PdL, is de naam van een van de productiecellen binnen Gard & Care. Deze naam is in het leven geroepen om voor leveranciers en andere klanten de naam van de grootste klant van Gard & Care geheim te houden. Gard & Care (G&C), gevestigd in Valkenswaard ontwerpt en produceert steenkorven in allerlei vormen en maten. Binnen de productiecel PdL worden drie standaard steenkorven geproduceerd. Deze worden half-geassembleerd zodat een bouwpakket ontstaat die de eindklant zelf kan opbouwen en afvullen met stenen.
Het produceren van de drie standaardmaten binnen PdL gebeurt tot dusver met de hand. De vraag van de klant neemt de laatste jaren toe. Extra personeel zou nodig zijn om aan de vraag te kunnen voldoen maar extra personeel betekend dat de kosten omhooggaan. G&C zou juist graag een lagere kostprijs aan de klant willen doorrekenen om deze tevreden te houden. Daarnaast is het lastig gebleken om geschikt personeel te vinden die de productie kan en wil draaien. Dit alles zorgt voor een capaciteitsprobleem dat niet met extra personeel opgelost dient te worden. Dit probleem moet worden opgelost door (een deel van) de productie te automatiseren/robotiseren.
Het project is aangepakt in drie hoofdfases. Allereerst is een uitgebreide oriëntatie en analyse uitgevoerd om het probleem, de achterliggende problemen en de context in kaart te brengen. Hier is onder andere een eerste lijst met wensen en eisen van de opdrachtgever uit voortgekomen. De belangrijkste wens is een verdubbeling van de output/manuur zonder in te boeten op kwaliteit van het product. De oplossing moet in het huidige proces van PdL passen en door het personeel te bedienen zijn. Verder is de wens een flexibele oplossing te bieden die eventueel later ook op andere productiecellen binnen G&C kan worden ingezet. Dit alles binnen de beschikbare ruimte, het beschikbare budget en met gewaarborgde veiligheid.
Na de analyse en het eerste verkennende onderzoek is naar voren gekomen dat de oplossing moet worden gezocht in het automatiseren van het schieten van de krammen, de ringen waarmee gaaspanelen aan elkaar worden geschoten tot steenkorven.
De wensen van de opdrachtgever zijn na onderzoek vertaald naar concrete meetbare eisen, succescriteria en randvoorwaarden. Deze zijn opgenomen is het belangrijkste document uit het project, het programma van eisen.
Een aantal oplossingsrichtingen zijn ontstaan aan de hand van de onderzoeken en brainstormsessies. Deze zijn uitgewerkt tot uiteindelijk twee concepten. Een concept met een robotarm en een concept met een CNC-router. Op een methodisch en onderbouwde manier is een keus gemaakt om door te gaan met de robotarm. De robotarm is snel en flexibel. Door de ontdekking van de refurbished-robotmarkt is ook de prijs van een dergelijk systeem te behappen. Op de robotarm wordt een kop gemonteerd die is gebaseerd op bestaande mechaniek om krammen mee te zetten. Voordelen hiervan zijn de mogelijkheden om deze snel te produceren en om het onderhoud eenvoudig en binnenshuis te houden.
Aan de hand van het ontwerp is een check aan de eisen van het programma van eisen uitgevoerd. Om een aantal eisen te testen moet een proof of concept worden opgezet. Het ontwerp is verder uitgewerkt tot een produceerbaar proof of concept. Door het ontwerp simpel te houden is deze binnen G&C snel te produceren.
4 Afstudeerverslag, Tobias Berg
Om het proof of concept op te zetten en effectief te testen zijn een aantal aandachtspunten en methoden om de overgebleven eisen te verifiëren aanbevolen. Daarnaast is een aanbeveling voor het vervolg van het automatiseren van de productie opgezet.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingWerktuigbouwkunde
AfdelingEngineering en Design
PartnerGard & Care
Datum2020-07-16
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk