De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Levend Landschap : een game gemaakt voor de tentoonstelling “Landschap Leeft” met Blender en Python

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Levend Landschap : een game gemaakt voor de tentoonstelling “Landschap Leeft” met Blender en Python

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze scriptie geeft een beeld hoe de 3D game voor de tentoonstelling “Landschap Leeft” tot stand is gekomen. Er wordt gekeken hoe het spel gespeeld wordt en hoe de code van de game precies werkt, maar ook hoe het ontwerpproces verliep. Daarnaast worden ook de gebruikte middelen uitgebreid onder de aandacht gebracht. Zo is het programma Blender gebruikt en de programmeertaal Python.

Blender is een gratis open source tool waarmee 3D graphics en interactieve 3D content gemaakt kan worden. Blender heeft een eigen game engine en omdat dit programma ook cross platform is, is er voor gekozen om dit medium te gebruiken voor de game.
Python is een dynamisch object georiënteerd programmeertaal. De code heeft een heldere syntax en is gemakkelijk aan te leren. Ook kan Python uitgebreid worden door modules die geschreven kunnen worden in C, C++.

De game ligt in het verlengde van de tentoonstelling “Landschap Leeft”. In die tentoonstelling wordt een beeld geschetst over het huidige Nederlands landschap gebaseerd op een essay van Matthijs Schouten. Hier worden drie bestaande landschappen getoond, het oerlandschap, arcadisch landschap en rationeel landschap. Deze drie landschappen vormen een basis voor de game. De speler kan tijdens zijn speelsessie drie veranderingen aanbrengen in deze landschappen. Een doel van de game is de speler te laten nadenken over hoe zij hun eigen omgeving en het landschap in het algemeen ervaren. Daarnaast worden er momentopnames gemaakt van de game na elke speelsessie waarmee de ontwikkeling van het eiland gemonitord kan worden.

De game is op enkele momenten geëvalueerd en hierop aangepast. Verder worden er nog opties gegeven waar de game in de toekomt nog mee uitgebreid kan worden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingMediatechnologie
AfdelingICT
PartnersDWARS Ontwerp
Jaar2007
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk