De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De gevolgen van de WZD voor BOPZ-verpleeginstellingen en de psychogeriatrische patiënt

Open access

Rechten:

De gevolgen van de WZD voor BOPZ-verpleeginstellingen en de psychogeriatrische patiënt

Open access

Rechten:

Samenvatting

Op 23 januari 2018 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel Zorg en Dwang aangenomen. De Wet Zorg en Dwang (hierna WZD) zal de huidige Wet Bijzondere Opneming in Psychiatrische Ziekenhuizen (hierna Wet BOPZ) per januari 2020 gaan vervangen. De Wet BOPZ regelt de gedwongen opname van onder andere psychogeriatrische cliënten. TeekensKarstens advocaten notarissen (hierna TK) staat op het gebied van het gezondheidsrecht zorginstellingen bij, die onder andere zorg vanuit de Wet BOPZ mogen verlenen. Momenteel heeft TK zich in grote lijnen verdiept in de wijzigingen van de WZD. Echter TK wil graag over meer informatie over de WZD, zodat zij haar cliënten handvatten kan bieden ten aanzien van de wijzigingen die de WZD gaat doorvoeren.
en. Geconcludeerd kan worden dat instellingen momenteel niet over alle benodigde kennis over de Wet BOPZ beschikken. Verder blijkt dat instellingen momenteel al bezig zijn met het implementeren van de WZD in hun huidige beleid. Daarentegen dienen instellingen nog de nodige veranderingen door te voeren om per 1 januari 2020 aan de WZD te kunnen voldoen.
Naar aanleiding van voorgenoemde conclusie zijn drie aanbevelingen gedaan die TK bij haar advisering van zorginstellingen kan inzetten. De aanbevelingen zien op het activeren van instellingen en hun kennis actualiseren. Die aanbevelingen die aan TK zijn gedaan: 1. Het organiseren van een voorlichting voor BOPZ-verpleeghuizen; 2. Een factsheet1 met de belangrijkste wijzigingen van de WZD ten opzichte van de Wet BOPZ; 3. Instellingen adviseren om haar personeel op een actieve wijze, door middel van een escaperoom en ‘Over de streep’, op de hoogte te brengen van de wijzigingen die de WZD zal gaan doorvoeren.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingHBO-Rechten
AfdelingFaculteit M&B
PartnerTeekensKarstens advocaten notarissen
Datum2018-06-13
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk