De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Gangbeeldanalyses (GBA’s) worden binnen de revalidatie vaak gebruikt om gangbeeldparameters te meten van mensen met neurologische aandoeningen. Tegenwoordig worden er 3D systemen aangeschaft voor de revalidatiecentra, echter is niet bekend wat het nut van deze systemen is. Dit leidt tot onzekerheid bij de aanschaf van een dergelijk systeem en een verminderd begrip tijdens het meten met dit systeem. Daarom is onderzoek uitgevoerd binnen De Hoogstraat Revalidatie met de patiëntgroepen cerebrale parese (CP)- en cerebro vasculaire accidenten (CVA)-patiënten.
Het doel van dit onderzoek is het objectiveren van de overwegingen die een rol spelen bij de inzet van een 3D systeem bij CP- en CVA-patiënten in klinische setting en voor argumentatie bij de aanschaf van een 3D systeem. De overwegingen richten zich op het type GBA en de eigenschappen van de patiënten. Aan de hand van deze overwegingen wordt een handleiding gemaakt die ondersteunend is bij de keuze voor de juiste apparatuur voor een GBA.
Binnen De Hoogstraat Revalidatie is onderzoek gedaan naar verschillende types GBA. Van de verschillende types GBA zijn alle benodigde gangbeeldparameters van de patiënt bepaald. Uit een literatuuronderzoek zijn de functies bepaald van 3D systemen tijdens GBA’s met CP- en CVA-patiënten. Wanneer de gevonden functies van het 3D systeem overeen kwamen met de benodigde gangbeeldparameters van de patiënt werd gesteld dat het systeem gepast is bij dat type GBA. Ook zijn alle patiënteigenschappen bepaald die een contra-indicatie vormen voor het gebruik van een 3D systeem.
Binnen De Hoogstraat Revalidatie vinden 5 types GBA plaats, namelijk: diagnostisch, orthese indicatie, chirurgie indicatie, botox indicatie en pre- post botox analyse. Van deze types is het 3D systeem alleen nuttig bij: diagnostisch, orthese indicatie, chirurgie indicatie en pre- post botox analyse en niet bij botox indicatie omdat de benodigde gangbeeldparameters niet worden geleverd door het 3D systeem. Patiënteigenschappen die een contra-indicatie vormen voor het gebruik van een 3D systeem tijdens GBA’s zijn patiënten met overgewicht of kinderen jonger dan 5 jaar met CP en gedragsproblemen.
Dit onderzoek licht toe wanneer het 3D systeem nuttig is bij GBA’s van de patiëntgroepen CP en CVA. Wanneer deze argumentatie nodig is bij andere patiëntgroepen moet er een vervolgonderzoek worden uitgevoerd naar de betreffende types GBA en patiënteigenschappen.
Het 3D systeem is bij 72% van de metingen in De Hoogstraat Revalidatie gepast. De methode van dit onderzoek kan gebruikt worden om het nut van 3D systemen bij andere revalidatiecentra te bepalen. Bij een hoge prevalentie kan dit argumentatie zijn voor de aanschaf van een 3D systeem.
Overwegingen en informatie uit het onderzoek worden verwerkt in een handleiding die ondersteunend is bij de keuze voor de juiste apparatuur voor de GBA en de argumentatie voor de aanschaf van een 3D systeem.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Mens en Techniek | Bewegingstechnologie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
PartnerDe Hoogstraat Revalidatie, Utrecht
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk