De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wat zijn de effecten van endermologie op littekens ten gevolge van mamma-operaties ter behandeling van borstkanker?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Wat zijn de effecten van endermologie op littekens ten gevolge van mamma-operaties ter behandeling van borstkanker?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Per jaar wordt in Nederland bij circa 12.000 mensen borstkanker vastgesteld, waarvan 90 mannen (KWF Kankerbestrijding, 2013). Door een mamma-amputatie kan het gevoel in de huid rond het litteken ontbreken of sterk verminderd zijn. De huid na een reconstructie van de borst bevat littekens van de amputatie en van de reconstructie. Ook kan het gevoel van de borst en tepel veranderd of afwezig zijn. In de databank van LPG Systems zijn geen wetenschappelijke onderzoeken gevonden die specifiek gericht waren op het behandelen van littekens ten gevolge van borstkanker.
Er is samen met de opdrachtgever besproken dat er te weinig wetenschappelijk onderzoek is naar de effecten van endermologie op littekens, ten gevolge van mamma-operaties ter behandeling van borstkanker. De centrale onderzoeksvraag die in dit onderzoek wordt beantwoord is daarom als volgt:
Wat zijn de effecten van endermologie met het LPG apparaat op littekens, ten gevolge van mamma-operaties ter behandeling van borstkanker?
Om de onderzoeksvraag te beantwoorden is een literatuuronderzoek en praktijkonderzoek uitgevoerd. In het literatuuronderzoek is onderzocht wat de werking van het LPG apparaat is en wat de onderzoeksresultaten van de effecten van endermologie zijn. De literatuur is gevonden via databanken van Google, PubMed, NCBI, hbo-kennisbank en de bibliotheek van de Haagse Hogeschool. Het praktijkonderzoek is uitgevoerd door middel van foto's en de POSAS Patiënt and Observer Scale bij zes patiënten met een litteken op de linker- of rechterborst ten gevolge van mamma-operaties ter behandeling van borstkanker.
Uit de resultaten van het literatuuronderzoek is gebleken dat gedurende een endermologiebehandeling en een bepaalde tijd daarna, de doorbloeding van de behandelde huid toenam. Ook is gebleken dat de collageenproductie van de behandelde huid 27% tot 130% toenam na het toepassen van endermologie. De cellulaire voeding verbeterde en bindweefsel versoepelde en herstructureerde. Door deze toename werden de behandelde huidzones soepeler en vlakker. Daarnaast is er een significant verschil in de dikte van de huid waargenomen. Dit verschil was een verstoring en vervorming van de adipose-cellen welke vet opslaan. Uit de bevindingen van de POSAS Observer Scale is gebleken dat endermologie een positief en verbeterend effect heeft op de dikte, het reliëf, de plooibaarheid en de oppervlakte van het litteken. Uit de bevindingen van de POSAS Patiënt Scale is gebleken dat de patiënten over het algemeen hun litteken ervaren zoals die van de normale huid. Deze resultaten van de patiënten zijn niet heel betrouwbaar, omdat de patiënten aangaven het litteken niet of nauwelijks te hebben gezien. Uit de resultaten van het literatuur- en praktijkonderzoek kan worden geconcludeerd dat endermologie een positief en verbeterend effect heeft op de dikte, het reliëf, de plooibaarheid en de oppervlakte van het litteken.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGZH Huidtherapie
AfdelingAcademie voor Gezondheid
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk