De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het effect van dry needling bij patiënten met het myofasciaal pijn syndroom

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het effect van dry needling bij patiënten met het myofasciaal pijn syndroom

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Aanleiding: Het myofasciaal pijnsyndroom (MPS) is een veel geziene klacht in de praktijk van de fysiotherapeut. Al decennia lang wordt het MPS beschreven in de literatuur. Sinds een aantal jaar is dry needling opkomend als interventie tegen het MPS. Echter is er nog geen consensus bereikt over het effect van dry needling. Daarom is er gekozen om middels een systematische literatuur studie onderzoek te doen naar wat er tot op heden bekend is over de effecten van dry needling op het MPS.
Vraagstelling: Wat is het effect van dry needling op het myofasciaal pijnsyndroom?
Methode: In dit onderzoek is gebruik gemaakt van drie databanken. In die drie databanken is gezocht met behulp van een zoek-synthax. Daaruit zijn een aantal artikelen gekomen, die vervolgens met behulp van in- en exclusiecriteria zijn gescreend op relevante artikelen. De relevante artikelen hebben een methodologische kwaliteitsbeoordeling ondergaan met behulp van de PEDro-schaal. Vervolgens is de data uit de artikelen geëxtraheerd en is data uit de artikelen bij elkaar gebracht tot meerdere conclusies.
Resultaten: Uit de zoekopdracht zijn 495 resultaten gekomen. Na de controle op duplicaten en nadat er gescreend is op de in- en exclusie bleken acht artikelen relevant. Deze artikelen hadden een gemiddelde van acht punten op de PEDro-schaal. In totaal hebben de artikelen 325 participanten met een leeftijdsratio van 18-68. Uit de artikelen komen de volgende uitkomstmaten: Pijn, mobiliteit, qualitie of life en functionaliteit.
Conclusie: Uit dit onderzoek blijkt dat er sterk bewijs is dat dry needling pijn verlaagd, mobiliteit verhoogd en de quality of life verbeterd. Daarnaast is er gering bewijs dat dry needling de functionaliteit verbeterd. De mate van effect wordt in de artikelen te weinig beschreven om een uitspraak over te kunnen doen. Vervolg onderzoek zal zich dan ook meer moeten richten op de mate van effect.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingFysiotherapie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk