De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ook ( met kenmerken van) AD(H)D doe ik mee

Onderzoek naar zefstandig werken met leerlingen met AD(H)D

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Ook ( met kenmerken van) AD(H)D doe ik mee

Onderzoek naar zefstandig werken met leerlingen met AD(H)D

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

"Samenvatting

Dit onderzoek, met als onderwerp taakgerichtheid tijdens het zelfstandig werken bij twee leerlingen met kenmerken van AD(H)D, komt voort uit een verlegenheidsituatie van mij als leerkracht in het Speciaal Basis Onderwijs.
Het doel van het onderzoek is om meer kennis en vaardigheden te verwerven en vervolgens tot een aanpak te komen waarmee ik meer grip krijg op het gedrag van leerling S. en leerling R. tijdens het zelfstandig werken in mijn SBO klas.

Toen het voor mij duidelijk was wat mijn centrale vraagstelling was, heb ik deelvragen geformuleerd die verheldering konden geven bij het beantwoorden van mijn onderzoeksvraag. Ik heb de antwoorden op mijn deelvragen proberen te vinden aan de hand van literatuuronderzoek, dossieranalyse, observaties, gesprekken met leerlingen en enquêtes onder collega's en leerlingen.

Gedurende het schooljaar heb ik op basis van voortschrijdend inzicht maatregelen genomen om meer grip te krijgen op het taakgedrag van beide leerlingen. In eerste instantie bestonden de maatregelen uit eenvoudige oplossingen als een rustige werkplek, veel positieve feedback en iets meer individuele begeleiding.
Omdat deze maatregelen onvoldoende effect hadden zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden voor een intensievere begeleiding.
Na literatuuronderzoek heb ik gekozen voor de OPA- strategie
Het idee achter de OPA-strategie is dat het kind weer zelf verantwoordelijk wordt voor zijn eigen werk(houding). Uitgangspunt in het handelen van de leerkracht is het denken en de emoties die een kind t.a.v. de taak heeft.
Deze afstemmingstrategie heeft duidelijk een positief effect gehad op de taakgerichtheid en de motivatie van beide leerlingen.


"

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2011
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk