De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Eenheid in Beeld: visuele ondersteuning binnen 'Dagbehandeling jongere jeugd De Tweegelanden'

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Eenheid in Beeld: visuele ondersteuning binnen 'Dagbehandeling jongere jeugd De Tweegelanden'

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Samenvatting

Studenten: Sanne Langermans Jochien Zwart

Titel van ons afstudeerproject: Visuele ondersteuning binnen Dagbehandeling Jongere Jeugd: De Tweegelanden.

Vraagstelling van ons afstudeerproject: Kan er een algemene pictogrammenbase gemaakt worden voor 'De Tweegelanden Dagbehandeling Jongere Jeugd', voor kinderen (0-7, verschillende problematieken) waarbij rekening wordt gehouden met de individualiteit van het kind of met de unieke perceptie van een beeld wat ieder kind heeft?

Motivatie voor de vraagstelling: In het kader van onze 4e jaar stage HBO-pedagogiek binnen 'De Tweegelanden Dagbehandeling Jongere Jeugd´ te Rijsbergen, werd ons de volgende vraag gesteld: "Kunnen jullie een pictogrammenbase aanleggen? Eenheid in gebruik is gewenst, maar is dit ook mogelijk?!" Gezien wij allebei enthousiast waren over het onderwerp visuele ondersteuning met als product een pictogrammenbase, hebben wij deze vraag als uitgangspunt voor ons afstudeerproject genomen.

Het afstudeerproject: Door middel van literatuur- en praktijkonderzoek bestaande uit vragenlijsten (uitgedeeld onder de pedagogische medewerksters van de Dagbehandeling Jongere Jeugd De Tweegelanden, te Rijsbergen) zijn wij tot een antwoord gekomen op bovenstaande vraagstelling. Omdat in ons onderzoek naar voren kwam dat ieder kind een unieke en eigen perceptie heeft van een beeld, werd het ons duidelijk dat wij de vraagstelling breder moesten bekijken. Wij hebben in ons afstudeerproject onderstreept dat een pictogrammenbase als dagritme een andere vorm is van pictogrammengebruik als dat van een individueel communicatiesysteem. Het dagritme wordt groepsgewijs aangeboden en zal afgestemd moeten worden op het gemiddelde niveau van de kinderen in een groep. Gezien binnen 'De Tweegelanden' de meeste kinderen op een niveau zitten van betekenisverlening aan beelden waarbij pictogrammen gebruikt kunnen worden, is dit een goede vorm van visuele ondersteuning voor deze doelgroep. Hierbij willen wij echter de kanttekening maken dat bij het gebruik van visuele ondersteuning altijd op het individu moet worden gelet. Ook zijn wij van mening dat de communicatiesystemen van de individuele kinderen niet vanzelfsprekend hetzelfde zijn als het algemene dagritme voor de groep.

Het product: De pictogrammenbase Uit ons praktijkonderzoek kwam naar voren dat sommige pictogrammen niet duidelijk waren. Voor deze onduidelijke pictogrammen hebben wij een alternatief gezocht en gevonden. Vlak voor afsluiting van ons afstudeerproject, zijn wij door de realiteit ingehaald. Er is namelijk een nieuwe digitale pictogrammenbase geïntroduceerd door 'De Tweegelanden' te Rijsbergen. Hiervan hebben wij gebruik gemaakt door een algemene hoofdlijn te maken van de dagstructuur. Tevens hebben wij als aanvulling op de algemene hoofdlijn voor sommige activiteiten alternatieven aangeboden. Deze hoofdlijn met alternatieven hebben wij voorgelegd aan verschillende pedagogisch medewerksters. Tot slot hebben wij enkele aanbevelingen gegeven over o.a. het gebruiken en bewaken van de pictogrammenbase.

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Hogeschool Pedagogiek
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk