De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Amsterdam lacht

een plek voor de Amsterdammer

Open access

Rechten:

Amsterdam lacht

een plek voor de Amsterdammer

Open access

Rechten:

Samenvatting

Het nieuwe LAB Rembrandtplein biedt een podium voor de inwoner van Amsterdam, een plek waar alles mogelijk is en waar elke dag anders kan zijn. Het Rembrandtplein is een plek voor experiment op artistiek, sociaal en maatschappelijk vlak. Er is ruimte voor reusachtige installaties, een miniatuurtheater of een festival, maar ook een plek waar de buurt spontaan samen koffie kan drinken of waar men simpelweg een praatje kan maken. LAB Rembrandtplein wordt een plek waar Amsterdammers samenleven met Nieuwe Amsterdammers.

Het nieuwe Rembrandtplein is nodig, omdat veel Amsterdammers aangeven dat de binnenstad niet meer als een onderdeel van hun stad voelt. Vooral de overlast en vervuiling, de stijgende huurprijzen, het veranderende karakter door de vele toeristen en expats die er verblijven, worden als problemen genoemd. Steeds vaker voelen Amsterdammers zich vervreemd van hun stad, waardoor de Amsterdammer steeds minder in de binnenstad te vinden is, of erger: zij verlaten dit stadsdeel. Om dit gevoel en deze beweging tegen te gaan, moet er ruimte komen voor het organiseren van initiatieven als buurt-, sport- en culturele activiteiten, voor het uitzenden van Ajax-wedstrijden of voor het volgen van bijvoorbeeld een hondencursus. Met de transformatie van het Rembrandtplein zal de inwoner van Amsterdam weer graag in de binnenstad verblijven.

Op een van de centraalste plekken van de binnenstad, het Rembrandtplein, komt LAB, een installatie waar gedurende het jaar veel verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden, activiteiten die de enorme diversiteit van de stad representeren. De installatie functioneert als een Zwitsers zakmes: voor elke activiteit kan een opstelling worden gemaakt door verplaatsbare elementen. Wand- en vloerelementen kunnen omhoog en omlaag zakken en gordijnen zorgen voor een intiemere of juist een meer publieke setting. De installatie bestaat uit een grid-constructie waaraan deze elementen bevestigd zijn of bevestigd kunnen worden; het dient als toneeltoren. Hierdoor kan het Rembrandtplein er elke dag anders uit komen te zien en wordt het een plek die weer van de Amsterdammers is, een plek waar zij elkaar tegenkomen en samen kunnen zijn.

Afstudeercommissie: Rob Hootsmans (mentor), Jana Crepon en Jarrik Ouburg. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Ira Koers en René Bouman.

Toon meer
OrganisatieAmsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
OpleidingArchitectuur
AfdelingAcademie van Bouwkunst
PartnerAcademie van Bouwkunst Amsterdam
Datum2019-08-27
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk