De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het overbrengen en visualiseren van real-time sensordata tijdens een brandweerinzet

Open access

Het overbrengen en visualiseren van real-time sensordata tijdens een brandweerinzet

Open access

Samenvatting

De brandweer is onderdeel van de veiligheidsregio en heeft als wettelijke taak om tijdig en adequaat te kunnen optreden als gevolg van een incident. Eén van deze incidenten is brandbestrijding. De inzet en het grillige en vaak onvoorspelbare verloop van een brandbestrijding is voor het brandweerpersoneel niet zonder risico’s. Om deze risico’s te kunnen verkleinen is de brandweer continu opzoek naar oplossingen die hieraan bijdragen. In dit kader wil de brandweer graag onderzoeken of het beoordelen van real-time sensor data kan bijdragen aan een veilig werkomgeving tijdens een brandweerinzet. 
Tijdens dit afstudeerproject is er een proof of concept ontwikkeld, welke het voor de brandweer mogelijk maakt om hiermee te experimenteren. Dit kan met verschillende soorten en type sensoren welke op een eenvoudig manier real-time kunnen worden uitgelezen en op een voor de brandweer werkbare manier kunnen worden gevisualiseerd. 
Het systeem waar onderzoek na is gedaan, geeft de VNOG de mogelijkheid om te kunnen experimenteren met verschillende sensoren en de impact van de sensordata te kunnen beoordelen.
Uit het onderzoek is gebleken dat dit mogelijk is, door het opzetten van een Wifi 5 (802.11ac) ad-hoc netwerk tussen verschillende Raspberry Pi’s. Binnen dit ad-hoc netwerk is Prometheus verantwoordelijk voor het verzamelen en opslaan van sensordata. Deze sensordata wordt tenslotte gevisualiseerd middels het dashboard framework Grafana. 
Om te bewijzen dat deze oplossingsrichting werkt zijn software, hardware en omgevingstesten uitgevoerd. Uit de resultaten van deze testen is gebleken dat het inderdaad mogelijk is om, in vergelijkbare omstandigheden als een brandweerinzet, real-time sensordata over te brengen en te visualiseren zonder afhankelijk te zijn van het soort sensor. 
In de buitenlucht is het gebleken dat met het huidige systeem het mogelijk is om een het gewenste bereik van 55 meter te behalen met een latency van ongeveer 10ms. In een vergelijkbare omgeving als een brandweerinzet is het niet mogelijk gebleken om dit bereik te behalen. Hier bleek een bereik van 20 meter tussen nodes met een latency van 10 tot 30 ms haalbaar. Echter is de verwachting dat met een externe Wifi-antenne wel het beoogde resultaat wordt gehaald. 
Uit dit onderzoek is dus gebleken dat, door de oplossingsrichting te realiseren op basis van Wifi 5 middels Raspberry Pi’s, waarna de data wordt opgeslagen in Prometheus en wordt gevisualiseerd middels Grafana, het mogelijk is voor de brandweer om tijdens een inzet zonder obstakels real-time sensordata over te brengen en te visualiseren zonder afhankelijk te zijn van het soort sensor. Om dit te bereiken met obstakels zal er waarschijnlijk een externe wifi-antenne gebruikt moeten worden.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingHBO-ICT
Datum2023-01-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk