De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ondernemen in Duitsland?

Een positioneringsonderzoek naar de kansen op de Duitse vezelmarkt

Open access

Ondernemen in Duitsland?

Een positioneringsonderzoek naar de kansen op de Duitse vezelmarkt

Open access

Samenvatting

Dit rapport is geschreven als afstudeeropdracht voor de opleiding Bedrijfskunde MER aan de Saxion Hogeschool te Enschede. De invulling van het onderzoek is tot stand gekomen in opdracht van en in samenwerking met ACMAA Group B.V. te Deurningen. ACMAA is een bedrijf dat gespecialiseerd is in asbest en heeft zo’n 40 medewerkers in dienst. Op het laboratorium worden asbestanalyses uitgevoerd en door de buitendienstmedewerkers worden asbestinventarisaties, inspecties en luchtmetingen uitgevoerd. ACMAA is voor alle activiteiten geaccrediteerd en gecertificeerd en voldoet daarmee aan de verplichte kwaliteitsnormen.
Het doel van dit onderzoek is om de Duitse vezelmarkt (op gebied van asbest, glaswol, steenwol en keramische vezels) in kaart te brengen en aanbevelingen te doen over het positioneren op deze markt. De probleemstelling die voor dit onderzoek wordt gebruikt luidt als volgt: ‘Hoe kan ACMAA inhoud geven aan de positionering op de Duitse vezelmarkt?’.
In vergelijking met haar concurrenten is ACMAA een klein bedrijf. Hierdoor kan zij op maat gesneden werk leveren en de klantbehoefte zo goed mogelijk bevredigen. Daarnaast staat kwaliteit erg hoog in het vaandel. Dit heeft mede te maken met de geldende normen, deze worden goed nagestreefd door het personeel van ACMAA. ACMAA beschikt over de benodigde certificeringen en accreditaties. Ook in Duitsland zijn deze certificeringen en accreditaties erg belangrijk. Het staat voor aanzien en kwaliteit en dat is een heel belangrijk punt in Duitsland.
Op dit moment is in totaal zo’n 35 miljoen ton asbest verwerkt in Duitsland. In Nederland is dit in totaal 1,1 miljoen ton asbest. Dit bevindt zich voornamelijk in gebouwen, maar ook in de autobranche bij oude voertuigen en in oude apparaten in het huishouden. Glaswol, steenwol en keramische vezels worden evenals asbest gezien als gevaarlijke stof. De hoeveelheid kunstmatige minerale vezels in Duitsland is niet bekend. Wel is bekend dat elk jaar zo’n 10 miljoen m3 minerale vezels worden verwerkt. De isolatiematerialen die voor 1996 zijn ingezet, worden gezien als oude minerale wollen. Vezels die hieruit vrijkomen worden als kankerverwekkend beschouwd.
De wetgeving die in Duitsland geldt voor asbest is voornamelijk in de TRGS 519 (Technische Regeln für Gefahrstoffe) geregeld. Omdat in de gehele EU dezelfde wetgeving moet worden geïmplementeerd, is deze wetgeving over het algemeen vergelijkbaar met de Nederlandse. Om in Duitsland met asbest te mogen werken, moet men een cursus volgen en met goed gevolg afleggen, zodat men zich ‘Sachkundige nach TRGS 519’ kan noemen. Dit is vergelijkbaar met de DTA’er in Nederland, alleen mag een Sachkundige risicoklasse 1 en 2 zelf vrijgeven. Vanaf risicoklasse 3 moet dit door een onafhankelijk laboratorium worden gedaan. Hechtgebonden asbest, zoals golfplaten, mogen in Duitsland nog zelf worden verwijderd. In Nederland is dit toegestaan tot 35 m2. Daarnaast wordt in verschillende VDI-richtlijnen beschreven wat de werkwijze is voor het bepalen van het aantal vezels in de binnen- of buitenlucht en het toewijzen van het soort asbest. De wetgeving met betrekking tot de kunstmatige minerale vezels is in Duitsland geregeld in de TRGS 521. Deze TRGS 521 geldt voor de sloop, wederopbouw en onderhoud van gebruik van kankerverwekkende minerale wollen, zoals glaswol, steenwol en keramische vezels.
Potentiële Duitse klanten van ACMAA zijn over het al

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingBedrijfskunde MER
Datum2016-02-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk