De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

ONLINE-VERBINDING VOOR VEERKRACHT

EEN KWALITATIEF ONDERZOEK NAAR DE INVLOED VAN ONLINE-ONDERSTEUNING OP DE SOCIALE VEERKRACHT VAN OUDERS IN DEVENTER OM DE RELATIE OUDER-KIND TE VERSTERKEN

Open access

ONLINE-VERBINDING VOOR VEERKRACHT

EEN KWALITATIEF ONDERZOEK NAAR DE INVLOED VAN ONLINE-ONDERSTEUNING OP DE SOCIALE VEERKRACHT VAN OUDERS IN DEVENTER OM DE RELATIE OUDER-KIND TE VERSTERKEN

Open access

Samenvatting

Het jeugdhulpstelstel staat enorm onder druk. Niet eerder maakten zoveel jeugdigen gebruik van Jeugdhulp. Als oplossing voor de druk op de Jeugdhulp worden gemeenten gestimuleerd om Jeugdhulp preventief en dichtbij huis vorm te geven, vanuit de bestaande relaties waar een gezin zich in bevindt én in te zetten op de digitalisering van de zorg. 
Het versterken van de relatie tussen ouder en kind draagt bij aan de mentale als fysieke gezondheid van het kind. In de relatie ouder-kind is een belangrijke rol voor de omgeving weggelegd. Relaties rondom gezinnen kunnen bijdragen aan het behoud van welzijn en aan veerkracht na stressvolle situaties. Ouders ervaren steun, begrip, verbonden- en betrokkenheid wat bijdraagt aan positief opvoedgedrag eneen positieve relatie ouder-kind. De gemeente Deventer wil de relatie ouder-kind preventief ondersteunen en doet dit binnen het samenwerkingsverband Relatie Ouder Kind (ROK) Deventer. Uit eerder onderzoek van ROK blijkt dat ouders behoefte hebben aan het vergroten van hun netwerk door een laagdrempelig, wijk- en groepsgericht ondersteuningsaanbod. ROK wil hieraan gehoor geven en wil verkennen wat de mogelijkheden zijn om de omgeving te versterken door het gebruik van online-ondersteuning. 
Dit heeft geleid tot de volgende onderzoeksvraag: “Welke elementen moeten volgens professionals worden opgenomen in de online-ondersteuning ter bevordering van de sociale veerkracht voor ouders in Deventer?” Het doel is om ervaringen van professionals van goedlopende interventies op te halen en tot een advies te komen voor online-ondersteuning voor ROK.  
Om de onderzoeksvraag te beantwoorden is er een kwalitatief ontwerpgericht onderzoek uitgevoerd. In het onderzoek zijn professionals van twee goedlopende interventies bevraagd, door een focusgroep rondom hun interventie te organiseren, aangevuld met professionals vanuit ROK. Middels een semi-gestructureerde vragenlijst is stilgestaan bij de verschillende elementen en randvoorwaarden waar de online-ondersteuning aan moet voldoen om tot sociale veerkracht te komen. 
Uit de resultaten van de focusgroepen blijkt dat online-ondersteuning gebruikers voorziet in kennis, sociale contacten, het ontdekken van eigen krachten en verbindingen legt wat bijdraagt aan emotionele en mentale veerkracht. De elementen die door de professionals worden genoemd binnen online-ondersteuning, richten zich dan ook op verbinding, relatie en contact. De combinatie van verschillende elementen binnen online-ondersteuning, dragen bij aan een persoonlijk proces om sociale veerkracht te bevorderen. Er kan geconcludeerd worden dat online-ondersteuning de sociale veerkracht van ouders in Deventer bevordert als minimaal de hulpvormen (1) lotgenotencontact en (2) begeleide zelfhulp samen met de digitale functie (a) chat beschikbaar zijn. Deze elementen ondersteunen zowel de emotionele als mentale veerkracht van de gebruiker. Dit is een aanvulling op de theorie die beschrijft dát online-ondersteuning bij kan dragen aan sociale veerkracht maar niet op welke wijze zij dit doet. 
Dit onderzoek identificeert concrete elementen die moeten worden opgenomen in online-ondersteuning om de sociale veerkracht van ouders te bevorderen. Het onderzoek benoemt concrete criteria waaraan een ontwerp voor online-ondersteuning moet voldoen en benadrukt de kansen die online-ondersteuning biedt voor zowel ROK Deventer als andere gemeente in Nederland. De criteria waaraan online-ondersteuning moet voldoen zijn de elementen zoals genoemd in de conclusie, het verbinden van de gebruiker met de fysieke omgeving en het aanbieden van zowel peer- als professionele ondersteuning. Het advies beschrijft vijf verschillende opties voor online-ondersteuning die voldoen aan deze criteria en kan door ROK Deventer worden gebruikt om de uitkomsten te besp

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingHealth Care and Social Work
Datum2023-06-01
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk