De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De visie van foodtruckondernemers rondom scholen op het realiseren van een gezonder voedselaanbod Een verkennend onderzoek naar de bereidheid van ondernemers rondom scholen in Amsterdam om het aanbod van hun onderneming in de openbare ruimte gezonder te maken

Open access

De visie van foodtruckondernemers rondom scholen op het realiseren van een gezonder voedselaanbod Een verkennend onderzoek naar de bereidheid van ondernemers rondom scholen in Amsterdam om het aanbod van hun onderneming in de openbare ruimte gezonder te maken

Open access

Samenvatting

Methode: Er is verkennend onderzoek uitgevoerd bij verkooppunten in de openbare ruimte (foodtrucks en kiosken) die gesitueerd zijn binnen 400 meter van een middelbare- of mbo-school in Amsterdam. Het duurt 5 minuten om 400 meter af te leggen. Middels gestructureerde checklists is in kaart gebracht wat de uitstraling en het aanbod van het verkooppunt is. De resultaten zijn verwerkt door middel van een SPSS-dataset en Microsoft Word en zijn weergegeven in percentages/aantallen. Daarnaast is door middel van semigestructureerde interviews informatie ingewonnen over de kennis van de ondernemer over gezonde voeding, de bereidheid om het assortiment aan te passen en de behoefte aan ondersteuning van de gemeente om dit te realiseren. De resultaten van de interviews zijn opgenomen en vervolgens getranscribeerd, wanneer het interview niet mocht worden opgenomen is er een samenvatting gevormd. Resultaten: Van de 18 benaderde ondernemingen in Amsterdam hebben 9 ondernemingen deelgenomen aan het onderzoek en zij verkochten loempia’s, friet en frituursnacks, broodjes, falafel, koffie of snacks. De resultaten van de checklists laten zien dat er mogelijkheden zijn tot een gezonder assortiment, aangezien er nog veel producten worden verkocht die buiten de schijf van vijf vallen. Het aanbod van de verkooppunten is daarnaast erg verschillend, drie ondernemingen zijn met name gefocust op het verkopen van gezonde voeding, daarentegen zijn zes ondernemingen hier (nog) niet mee bezig. De resultaten van de interviews laten zien dat ondernemers bereid zijn om gezondere producten aan te bieden binnen hun onderneming en daarbij geen behoefte hebben aan ondersteuning vanuit de gemeente. De huidige relatie tussen de gemeente en de ondernemers wordt over het algemeen niet als positief ervaren en tijdens de interviews kwam naar voren dat communicatie vanuit de gemeente richting de ondernemers nodig is voor een goede samenwerking. Conclusie en aanbevelingen: De ondernemers van verkooppunten in de openbare ruimte zijn over het algemeen geïnteresseerd in het aanbieden van gezonde voeding. Daarnaast blijkt dat scholieren geen gebruik maken van de verkooppunten in de openbare ruimte en dat scholieren niet in de doelgroep van de ondernemers vallen. Een struikelblok is de algemene relatie tussen de ondernemer en de gemeente: de ondernemer vindt op meerdere vlakken de relatie met de gemeente niet prettig en dat zorgt voor minder bereidheid bij de ondernemers om veranderingen door te voeren. Daarnaast is het niet voor elke ondernemer financieel haalbaar om gezonde producten te verkopen, omdat de inkoopprijs van gezonde producten hoger ligt dan ongezonde producten. Als laatste vraagt de ondernemer om duidelijke communicatie vanuit de gemeente over de verwachtingen en aanbevelingen die zij hebben omtrent gezonde voeding

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
OpleidingVoeding en Diëtetiek
AfdelingBewegen, Sport en Voeding
Jaar2021
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk