De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Cijfers geven : De invloed van het geven van cijfers gericht op het proces, vergeleken met het geven van cijfers gericht op de prestatie, op de intrinsieke motivatie van de leerlingen in het basisonderwijs.

Open access

Cijfers geven : De invloed van het geven van cijfers gericht op het proces, vergeleken met het geven van cijfers gericht op de prestatie, op de intrinsieke motivatie van de leerlingen in het basisonderwijs.

Open access

Samenvatting

Het doel van dit onderzoek is om te kijken wat de invloed is van het geven van een cijfer gericht op het proces vergeleken met het geven van een cijfer gericht op de prestatie, op de intrinsieke motivatie van de leerlingen tijdens het bewegingsonderwijs in het basisonderwijs. Dit onderzoek is relevant binnen de wereld van het bewegingsonderwijs, omdat er tot op heden op bijna iedere school of docent op verschillende manieren wordt beoordeeld. Aan dit onderzoek hebben 95 leerlingen uit de groepen vijf en zes deelgenomen. Groep 1 kreeg een cijfer gericht op het proces, waarbij zelfstandigheid, samenwerken en vooruitgang centraal stonden. Groep 2 kreeg een cijfer gericht op de prestatie. Het onderzoek bestond uit een voormeting, een interventie-periode en een nameting. De interventie duurde in totaal drie weken. De activiteit die werd beoefend was de wendsprong (een turnonderdeel). Om de motivatie te meten is de standaard vertaalde versie van de IMI (Intrinsic Motivation Inventory) gebruikt. Uit deze enquête konden vier subschalen worden opgemaakt; de subschaal interesse/plezier, competentie, autonomie en mate van druk. Voor elke subschaal is een verschilscore (nameting-voormeting) berekend en vervolgens is de motivatie van beide groepen met elkaar vergeleken door middel van een Mann Whitney U test. Uit de resultaten blijkt dat er wel een significant verschil is tussen groep 1 en 2 bij de subschalen mate van druk (p=0,00) en de subschaal autonomie (p=0,041), terwijl er bij de subschaal competentie (p=0,170) en de subschaal interesse/plezier (p=0,217) geen significant verschil is gevonden tussen de twee groepen. Op grond van de gevonden resultaten uit dit onderzoek kan worden geconcludeerd dat de groep die een cijfer kreeg gericht op de prestatie meer druk ervaarde en minder autonomie ervaarde dan de groep die een cijfer kreeg gericht op het proces. Het geven van een cijfer gericht op het proces is dus op twee subschalen beter voor de intrinsieke motivatie van de leerlingen, terwijl het geven van een cijfer gericht op de prestatie op geen enkele subschaal beter is. Op grond van deze resultaten zou een voorkeur voor een cijfer gericht op het proces aan te bevelen zijn voor leerlingen in het basisonderwijs tijdens de les bewegingsonderwijs

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
OpleidingAcademie voor Lichamelijke Opvoeding
AfdelingBewegen, Sport en Voeding
Jaar2021
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk