De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Meten van veranderingen van sociale- en werknemersvaardigheden binnen muziektherapie

Een actiegericht onderzoek binnen het gemeentelijke project 'Baanbrekend werk' in Heerlen met betrekking tot sociale- en werknemersvaardigheden binnen de muziektherapie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Meten van veranderingen van sociale- en werknemersvaardigheden binnen muziektherapie

Een actiegericht onderzoek binnen het gemeentelijke project 'Baanbrekend werk' in Heerlen met betrekking tot sociale- en werknemersvaardigheden binnen de muziektherapie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Binnen de zorg is muziektherapie vast geïntegreerd. Vooral de muziektherapeutische behandeling van mensen met een psychische stoornis, ziekte en mensen met normafwijkend gedrag is door professionals onderzocht. Maar ook het meten van het effect van muziektherapie op de behandeling van cliënten zonder werk zou gemeten worden. Tot nu toe is het moeilijk om meetinstrumenten met betrekking tot het effect van muziektherapie te vinden. Dat komt ook door het categoriseren van de stoornissen, ziekten en klachten. Er bestaan verschillende bekende doelgroepen en verschillende meningen en onderzoeken over het effect van muziektherapeutische werkvormen. Binnen de opleiding muziektherapie hebben de doelgroepen een centrale rol en deze worden ook in leerboeken uitgelegd en beschreven.
Het was niet mogelijk om binnen het leermateriaal (boeken en tijdschriften) van het onderwijs van creatieve therapie in Zuyd Hogeschool geschikt informatie over de doelgroep te vinden. De onderzoeker had de doelgroep van werklozen die sociale- en werknemersvaardigheden moeten ontwikkelen en veranderen om weer in de maatschappij gereïntegreerd te kunnen worden. Voor deze doelgroep bestaat geen overzicht van het effect van de werkmethodes (individuele sessies, groepssessies) binnen het vak muziektherapie. Het resultaat van dit onderzoek zou een meetinstrument voor de inzetbaarheid en het effect van muziektherapie binnen het gemeentelijke project Baanbrekend Werk met betrekking tot de veranderingen van sociale- en werknemersvaardigheden zijn. Tot nu toe is Baanbrekend Werk een uniek project in Nederland. Daardoor is het niet mogelijk om literatuur van vergelijkbare projecten te kunnen vinden.
De onderzoeker heeft een actiegericht onderzoek uitgevoerd en de resultaten van dit onderzoek in een systematic review gezet. De vraag voor dit onderzoek kwam vanuit de praktijk van Baanbrekend Werk. Binnen dit project is de muziektherapeut Sander van Goor met groepssessies bezig. Er komen 10 tot 15 werklozen bij elkaar om samen muzikaal aan de slag te gaan. Zij spelen gezamenlijk in de muziekband van het gemeentelijke project Baanbrekend Werk (In Between). Het doel van dit muziektherapeutische werk is om de cliënten in de maatschappij te reïntegreren, hun sociale- en werknemersvaardigheden te veranderen en te ontwikkelen en ze zo nauw mogelijk terug naar de arbeidsmarkt te brengen. Het onderzoek bevat de zoektocht naar geschikte meetinstrumenten met betrekking tot deze verandering/ontwikkeling. Verder worden de resultaten in twee tabellen overzichtelijk gepresenteerd. Een tabel laat de meetinstrumenten zien die qua doelgroep binnen de doelvraag van toepassing zijn, en de andere tabel laat de meetinstrumenten zien die qua doelgroep niet binnen de doelvraag van toepassing zijn. Toch is de verandering en ontwikkeling van de sociale vaardigheden binnen alle meetinstrumenten van toepassing. Deze meetinstrumenten geven informatie over: benaming (afkorting), doelgroep, meetpretentie, wijze van scoring, wijze van afnemen, duur, verkrijgbaarheid (kosten), taal, kwaliteit, bron en waar zij zijn gevonden.

Toon meer
OrganisatieZuyd Hogeschool
OpleidingCreatieve Therapie
AfdelingFaculteit Gezondheidszorg
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk