De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Assertiviteit vs. lichaamsbewustzijn

onderzoek naar het verband tussen de mate van assertiviteit en lichaamsbewustzijn.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Assertiviteit vs. lichaamsbewustzijn

onderzoek naar het verband tussen de mate van assertiviteit en lichaamsbewustzijn.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit afstudeeronderzoek is onderzocht in welke mate er een verband is tussen de mate van assertiviteit en lichaamsbewustzijn. Dit is onderzocht bij poliklinische revalidanten met assertiviteitsproblematiek. Een deelvraag was of er verschil in samenhang te zien is tussen mensen boven de 30 jaar en mensen onder de 30 jaar.
Aan het onderzoek hebben 10 cliënten deelgenomen. Voor de deelvraag werden de cliënten opgesplitst in twee groepen (onder de 30 jaar: n=4, boven de 30 jaar: n=6).
Voor het meten van lichaamsbewustzijn is gebruik gemaakt van de subschaal ‘body awareness’ van de Scale of Body Connection (SBC) en voor het meten van de mate van assertiviteit is gebruik gemaakt van de Schaal voor Interpersoonlijk Gedrag (SIG). De meting van beide vragenlijsten vonden plaats in de eerste week van de assertiviteitsmodule. Om het verband te meten tussen de mate van assertiviteit en lichaamsbewustzijn is gebruik gemaakt van een correlatieberekening.
Uit de resultaten blijkt dat er een sterke significante samenhang plaatsvindt tussen de mate van assertiviteit en lichaamsbewustzijn. Dit wil zeggen dat wanneer iemand assertief is ook een beter lichaamsbewustzijn heeft, maar ook wanneer iemand minder assertief is ook een minder lichaamsbewustzijn heeft.
Voor de deelvraag lijkt er een trend zichtbaar dat er wel degelijk verschil in samenhang te zien is tussen mensen boven de 30 jaar en mensen onder de 30 jaar. De mensen boven de 30 jaar hebben een sterkere samenhang dan de mensen onder de 30 jaar. Deze correlatieberekening is alleen niet significant, dat wil zeggen dat deze resultaten niet geheel als betekenisvol gezien kunnen worden. Echter vindt er ook een andere samenhang plaats bij de mensen onder de 30 jaar. De resultaten tonen aan dat de lichaamsbewustzijn, de spanning en de frequentie hoog zijn. Dat wil zeggen dat de cliënten onder de 30 jaar in dit onderzoek wel frequent assertief gedrag vertonen en ook een hoge lichaamsbewustzijn hebben, maar dat ze tegelijkertijd wel veel spanning ervaren.
Concluderend kan gesteld worden dat een sterke significante samenhang plaatsvindt tussen de mate van assertiviteit en lichaamsbewustzijn en dat het van belang is om de PMT interventies in te haken op lichaamsbewustzijn binnen de assertiviteitsmodule. De kleine populatie binnen dit onderzoek maakt het onderzoek wel minder betrouwbaar. Het is daarom aan te raden om in een vervolgonderzoek gebruik te maken van een grotere populatie.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
OpleidingPsychomotorische Therapie en Bewegingsagogie
AfdelingDomein Bewegen en Educatie
PartnerHogeschool Windesheim
Datum2014-01-08
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk