De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Samen de schouders eronder (visie) : visie op netwerkgericht werken in de pleegzorg

Rechten:

Samen de schouders eronder (visie) : visie op netwerkgericht werken in de pleegzorg

Rechten:

Samenvatting

In 2014 heeft de Stichting Kinderpostzegels het initiatief genomen om een bijdrage te leveren aan het versterken van de kracht van pleegzorg. Kinderpostzegels heeft budget beschikbaar gesteld, waar drie onderzoeken uit gefinancierd worden:
• Versterken van pleegzorgbegeleiding;
• Investeren in de kracht van pleegouders;
• Werken met sociale netwerken.
De looptijd van de onderzoeken is 2014 - 2016.

Door Hogeschool Windesheim (lectoraat Jeugd) is samen met Trias onderzoek gedaan naar het inzetten van sociale netwerken in de pleegzorg. In het onderzoek is geïnventariseerd welke sociale netwerk strategieën er in Nederland in de pleegzorg worden gebruikt. Onderzocht is op welke manier het sociale netwerk van het kind, de ouders en de pleegouders een rol kan spelen in de pleegzorg. In deze handreiking worden aanbevelingen gedaan voor het netwerkgericht werken in de pleegzorg. Onderzoek heeft plaatsgevonden onder de naam ‘Samen de schouders eronder’. Het onderzoek levert vier verschillende producten op die samen één geheel vormen:
• Visie
• Rapportage sociale netwerk strategieën
• Handreiking
• Toolkit

In de visie op netwerkgericht werken in de pleegzorg wordt beschreven dat het voor een kind belangrijk is om te kunnen opgroeien in een krachtige en stabiele wereld. Het is wenselijk dat een kind zoveel mogelijk in een ongedeelde wereld kan opgroeien, een wereld waarin het kind duurzame relaties heeft met belangrijke personen. Deze personen vormen het sociale kapitaal van het kind. Het gaat om mensen die ook als het kind niet langer in pleegzorg woont bij het kind betrokken blijven.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingDomein Gezondheid en Welzijn
LectoraatJeugd
Datum2017-01-01
TypeRapport
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk