De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Grenswerk

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De cliënte in deze casestudy heeft PDD-NOS. Ze handelt subassertief bij grensoverschrijdend gedrag van anderen.
De PMT module Grenswerk is bedoeld om cliënten te behandelen in het herkennen van grenzen en het aangeven van grenzen. Het herkennen van grenzen wordt geoefend door middel van waarneming van lichaamssignalen. Deze casestudy onderzoekt of het volgen van deze module bij genoemde cliënte invloed heeft op het herkennen en aangeven van grenzen met vier meetinstrumenten.
Het onderzoek is begonnen met een 0-meting. Daarna heeft de cliënte de module gevolgd. Na het volgen van de module is een effect-meting uitgevoerd.
De resultaten van Scale of Body Connection (SBC) en Body Awareness Questionnaire (BAQ) laten een verschuiving zien tussen de 0-meting en de effect-meting. Bij de assertiviteittest en de roos van Leary is er een grote verschuiving zichtbaar. In het evaluatiegesprek met de cliënte, geeft ze aan vaardiger te zijn geworden met het herkennen en aanvoelen van haar grenzen.
Op basis hiervan is de conclusie dat de PMT module effect heeft gehad op het herkennen van lichaamssignalen. Uit de assertiviteitstest kan worden afgelezen dat cliënte assertiever is geworden, waarbij de roos van Leary aan geeft dat de groei in assertiviteit wordt vertaald naar minder onderdanig gedrag. Dit betekent dat er bij de cliënte wel degelijk, enige vooruitgang is behaald door volgen van de PMT module Grenswerk.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk