De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

"Gezin in beweging" : psychomotorische therapie met gezinnen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

"Gezin in beweging" : psychomotorische therapie met gezinnen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Op het moment, van het schrijven van mijn scriptie, loop ik stage bij Karakter. Karakter is een kinder- en jeugdpsychiatrie waarin kinderen met verschillende psychiatrische stoornissen worden behandeld. Tijdens deze stage is mijn nieuwsgierigheid in de psychomotorische systeemtherapie ontwikkeld. Mede daardoor is de volgende vraag ontstaan.
" Wat kan (ervaringsgerichte) psychomotorische systeemtherapie bijdragen aan de transfer van het geleerde tijdens de behandeling van kinderen met PDD-NOS ".
PDD-NOS is binnen Karakter een veel voorkomende stoornis. Tevens hebben kinderen met PDD-NOS vaak moeite om een transfer te maken naar situaties buiten de context waar hetgeen geleerd is. Het doel van deze scriptie is dat ik er achter wil komen of psychomotorische systeemtherapie een bijdrage levert aan het maken van de transfer. Wordt de transfer bevorderd wanneer het gezin gezamenlijk in therapie komt.
Tijdens de PMST komen twee verschillende disciplines bij elkaar. Dit zijn systeemtherapie en psychomotorische therapie. Systeemtherapie is een therapeutische stroming, waarbij men kijkt naar het gezin als een geheel, ofwel een systeem. Tijdens de therapie komt niet alleen het kind maar zijn hele gezin in behandeling. Er word er vanuit gegaan dat de stoornis van het kind samenhangt met het gezin. Zo kan het zijn dat het gezin de stoornis van het kind in stand houdt. PMT is een therapeutische stroming waarbij het kind wordt aangezet tot handelen. Hierdoor krijgt het kind de mogelijkheid om problemen in de situatie te beleven en ter plekke te zoeken naar manieren om hier op een andere manier mee om te gaan. De therapie biedt het kind de mogelijkheid om negatieve ervaringen te verwerken, nieuwe ervaringen op te doen en ander gedrag te laten zien.
Door deze twee disciplines aan elkaar te koppelen krijg je PMST. Wanneer een kind geïndiceerd is voor PMST komt het kind niet alleen maar met zijn hele gezin in de zaal. Samen met de psychomotorische therapeut en de systeemtherapeut gaan ze in de zaal gericht aan het werk. Door de activiteiten wordt de organisatie en de communicatiepatronen van het gezin zichtbaar. Het gezin wordt bewust gemaakt van hun eigen gedrag en leren nieuwe vaardigheden aan.
Door niet alleen het kind therapie aan te bieden maar ook het gezin wordt de transfer bevorderd. De transfer in de therapie is dat het kind het geleerde, de nieuwe vaardigheden, van de therapie meeneemt naar een andere context, bijvoorbeeld thuissituatie, en het daar ook leert toe te passen. De transfer binnen de PMT kan op verschillende manieren gemaakt kan worden. Dit kan door middel van de activiteitentransfer, ervaringstransfer, cognitieve transfer, persoonlijke transfer met leeftijdsgenootjes of de van hun eigen gedrag en leren nieuwe vaardigheden aan.
Door niet alleen het kind therapie aan te bieden maar ook het gezin wordt de transfer bevorderd. De transfer in de therapie is dat het kind het geleerde, de nieuwe vaardigheden, van de therapie meeneemt naar een andere context, bijvoorbeeld thuissituatie, en het daar ook leert toe te passen. De transfer binnen de PMT kan op verschillende manieren gemaakt kan worden. Dit kan door middel van de activiteitentransfer, ervaringstransfer, cognitieve transfer, persoonlijke transfer met leeftijdsgenootjes of de persoonlijke transfer van de therapeut.
PMST kan bijdragen aan de transfer van de behandeling van kinderen met PDD-NOS. Dit komt doordat tijdens PMST de twee leefwerelden bij elkaar waardoor de transfer wordt bevorderd. Tevens weten ouders waar het kind mee bezig is en leren de ouders zelf ook nieuwe vaardigheden waardoor ze vaak beter met hun kind leren omgaan.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
Jaar2010
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk