De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Vernieuwd bomenbeleid een stap in de groene richting Ondertitel: Aanpassen van het huidige kapvergunningenstelsel en plaatsing daarvan in een juridisch kader

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Vernieuwd bomenbeleid een stap in de groene richting Ondertitel: Aanpassen van het huidige kapvergunningenstelsel en plaatsing daarvan in een juridisch kader

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De gemeente 's-Hertogenbosch wil zoveel mogelijk bomen behouden. Om bomen de kans te geven groot en oud te worden is een goed beleid en goede bescherming onmisbaar. De bescherming van het bomenbestand wordt binnen de gemeente 's-Hertogenbosch geregeld door middel van het kapvergunningenstelsel. De uitgangspunten van het kapvergunningenstelsel zijn juridisch vastgesteld in de Algemene Plaatselijke Verordening 1996 (hierna: APV). Het beleid van de gemeente 's-Hertogenbosch biedt onvoldoende handvatten voor bescherming van het groen in de stad. Hierdoor verdwijnen er meer bomen in de stad. Het beleid vereist aanpassingen van de regelgeving. Door het ontbreken van een duidelijk beleid is het in sommige gevallen moeilijk om bomen te beschermen.
Uit dit onderzoek zijn resultaten naar voren gekomen. Het initiatiefvoorstel 'Bosch van de Hertog' dat ingediend is door Groenlinks is een eerste aanzet geweest om te komen tot het aanpassen van het huidige beleid. De fractie Groenlinks wil het bomenbeleid in de gemeente 's-Hertogenbosch nader vormgeven. De komst van de Wabo in 2010 heeft geen gevolgen voor het huidige kapvergunningenbeleid. De komst van de Wabo leidt niet tot nieuwe of afwijkende toetsingscriteria. Het huidige beleid van de gemeente 's-Hertogenbosch is vergeleken met het beleid van de gemeenten Tilburg en Breda. Zij hebben een uitgebreide regeling om de bomen binnen hun grondgebied te waarborgen en maken gebruik van een aparte Bomenverordening.
Na bestudering van het beleid zijn een aantal gebreken naar voren gekomen. De artikelen betreffende houtopstanden zijn in het verkeerde hoofdstuk opgenomen.
Deze dienen verplaatst te worden naar hoofdstuk 4 van de APV. Het wettelijke kader van de APV kent geen specifieke weigeringsgronden ten aanzien van het al dan niet verlenen van kapvergunningen. Er dient een artikel opgesteld te worden met criteria die aangeven wanneer een kapvergunning geweigerd dient te worden. Bij het bepalen of een boom vergunningplichtig is, wordt uitgegaan van een leeftijdgrens. Een leeftijdgrens is moeilijk vast te stellen en daarom dient dit omgezet te worden in stamdiameter. Monumentale bomen zijn ook vergunningplichtig, maar de APV bevat geen bepaling over monumentale bomen. Om die reden dient monumentale bomen opgenomen te worden in het artikel dat over de vergunningplichtig van bomen gaat.
De aangewezen gebieden zijn onduidelijk en dienen beschreven te worden. De aan de verleende kapvergunning te verbinden voorschriften zijn onvoldoende en dient aangevuld te worden met het voorschrift dat niet tot kappen mag worden overgegaan gedurende de termijn dat tegen de kapvergunning bezwaar open staat. Bomen zijn bij bouwplannen nauwelijks in beeld en kunnen bij bouwwerkzaamheden ernstig schade lijden. Bomen dienen eerder in beeld gebracht te worden. Op deze manier kunnen er maatregelen getroffen worden om bomen te beschermen. Binnen de gemeente 's-Hertogenbosch wordt alleen de aanvraag van een kapvergunning gepubliceerd en niet de vergunning. Dit is onzorgvuldig tegenover belanghebbenden. In de APV dient een artikel opgenomen te worden dat aangeeft dat een verleende vergunning ook gepubliceerd moet worden.
De gemeente 's-Hertogenbosch heeft de mogelijkheid om haar kapvergunningenbeleid in de APV te handhaven en deze aan te passen of te kiezen voor een aparte Bomenverordening. Het kiezen voor een aparte Bomenverordening is niet noodzakelijk, indien de voorgestelde verbeteringen doorgevoerd worden. Immers ook op deze manier kan eenzelfde beschermingsniveau behaald worden. Het college van burgemeester en wethouders dient een raadsvoorstel met betrekking tot wijziging van de APV op te stellen. Na vaststelling van de nieuwe APV dient deze als toetsingskader bij het beoordelen van de kapaanvragen gehanteerd te worden. Het nieuwe onderdeel van de APV dient onder de aandacht van de ambtenaren en de inwoners van de gemeente 's-Hertogenbosch gebracht te worden.

Toon meer
Thema
OrganisatieAvans Hogeschool
PartnerGemeente 's-Hertogenbosch
Datum2009-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk