De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Overexpressie van Polycomb-Group eiwitten: effect op MCF7 borsttumor cellen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Overexpressie van Polycomb-Group eiwitten: effect op MCF7 borsttumor cellen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In cellen van hogere organismen zullen bepaalde genen voor langere tijd gerepresseerd moeten worden om differentiatie mogelijk te maken. Hierbij zijn o.a. veranderingen in de chromatinestructuur betrokken, dit wordt epigenetica genoemd. Polycomb Group (PcG) eiwitten zijn in staat om de chromatinestructuur te veranderen. Hoewel het mechanisme van de genexpressie door PcG eiwitten grotendeels bekend is, is er van de (humane) target genen die worden gerepresseerd zeer weinig bekend.
Door middel van overexpressie van PcG eiwitten wordt onderzocht of de expressie van bepaalde genen veranderd. Het Tet off induceerbaar genexpressie systeem wordt gebruikt om de overexpressie te realiseren.
In het afstudeerproject is het Tet off systeem in MCF7 borsttumor cellen gebracht en getest en het is aangetoond dat het systeem werkt.
Een van de weinig bekende PcG target genen is c-myc, maar men weet alleen niet hoe de complexsamenstelling is op het c-myc gen. Er is aangetoond dat de expressie van c-myc veranderd wordt door overexpressie van de PcG eiwitten EZH2, EZH2ΔSET, HPC2 en HPC2ΔC. EZH2ΔSET en HPC2ΔC zijn de dominant negatieve varianten van de wild type eiwitten. D.w.z. dat ze het repressiedomein missen en alle endogene EZH2/HPC2 verdringen. Vervolgens is geprobeerd de eiwitcomplexen te verstoren door de vier PcG eiwitten tot overexpressie te brengen en de samenstellingen van het complex te bepalen .
Een mogelijk target gen van PcG eiwitten is IGF1R (Insulin-like Growth Factor 1 Receptor). Aangetoond is dat IGF1R geen target is van PcG eiwitten.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingChemie
AfdelingAcademie voor Technologie & Innovatie
PartnersUniversiteit van Amsterdam
Datum2006-06-29
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk