De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Huiselijk geweld, en dan verder

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Huiselijk geweld, en dan verder

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Huiselijk geweld is een veelgenoemde term in de huidige maatschappij. Het komt voor binnen alle culturen, bevolkingsklassen en gemeenschappen. De laatste jaren is huiselijk geweld een hot item binnen de politiek en dan met name de aanpak ervan. vanuit de overheid is de campagne ‘’het houdt niet op, niet vanzelf’’. Huiselijk geweld is er in vele gedaanten; vernedering en pesten, bedreiging, fysieke mishandeling, verwaarlozing van kinderen, financiële uitbuiting en zelfs moord en doodslag. Zo gevarieerd als de uittingsvormen van huislijk geweld, zo zijn ook de slachtoffers die in aanraking komen met huiselijk geweld. Huiselijk geweld kan zich richten tegen vrouwen en meisjes, maar ook tegen jongens en mannen, zij het in mindere mate. Ook ouders en ouderen zijn regelmatig slachtoffer. De gevolgen zijn dan ook zeer variabel, één ding is zeker; mensen die als kind huiselijk geweld meemaken dragen dit de rest van hun leven met zich mee.

Binnen de kinderafdeling van Ithaka, onderdeel van Emergis, komt het regelmatig voor dat er kinderen worden opgenomen die slachtoffer zijn of zijn geweest van huiselijk geweld of geweld richting anderen hebben meegemaakt in hun thuissituatie. In de begeleiding van deze kinderen lijkt tot nog toe door de begeleiding geen speciale aandacht gegeven aan dit onderdeel van hun verleden. Om te kijken of dit beeld klopt, en wat er mogelijk verbeterd kan worden aan de begeleiding van deze kinderen, wordt er aan de hand van een literatuuronderzoek en interview in gesprek gegaan met de groepsleiding van de kinderafdeling.

De resultaten van deze interviews geven antwoord op de centrale vraag van het onderzoek, deze luidt als volgt: “Welke verbeteringen zijn er mogelijk in de begeleiding van kinderen van 6 tot 12 jaar, welke huiselijk geweld hebben meegemaakt, die op de kinderafdeling van Ithaka worden begeleid?’’

Om tot een antwoord op deze centrale vraag te komen zijn er vier deelvragen opgesteld:

1. Welke ervaringen heeft de begeleiding van de kinderafdeling van Ithaka nu met het werken met kinderen die huiselijk geweld hebben meegemaakt?

2. Welke gevolgen ziet de begeleiding van de kinderafdeling van Ithaka naar aanleiding van het meemaken van huiselijk geweld?

3. Wat hebben de kinderen binnen de kinderafdeling van Ithaka welke huiselijk geweld hebben meegemaakt nodig van de begeleiding?

4. Welke signalen ziet de begeleiding van de kinderafdeling terug bij kinderen die huiselijk geweld hebben meegemaakt?

Uit de resultaten is gebleken dat de begeleiding veel ervaring heeft met het werken met kinderen die huiselijk geweld hebben meegemaakt en dat zij ook hebben gezien hoe dit een kind kan beschadigen. Zo blijkt ook dat er wel vraag is naar theoretisch onderbouwde technieken om met deze kinderen te werken, dit onderzoek hoopt daaraan bij te dragen. Maar zoals uit de discussie blijkt liggen deze zaken ingewikkelder dan op het eerste gezicht gedacht zou worden.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingSocial Work
AfdelingAcademie voor Zorg & Welzijn
Domein Health, Education & Wellbeing
AfstudeerorganisatieEmergis, Ithaka
Datum2015-06-24
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk