De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De andere kant van de medaille

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De andere kant van de medaille

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Nederland is één van de belangrijkste topsportlanden van de wereld. Naast dat topsport bijdraagt aan het aanzien van een land, geeft het ook een positieve boost aan de economie.
Daarnaast wordt sport ingezet als middel voor city- of regiomarketing. Een andere reden waarom topsport belangrijk is voor Nederland is de voorbeeldfunctie van topsporters (Duijn, 2008).
Uit onderzoek van de PZC blijkt dat er echter maar weinig topsporters afkomstig zijn uit Zeeland. De eerste jaren van een topsportcarrière kunnen goed in Zeeland uitgeoefend worden. Daarna dient een sporttalent uit de provincie te vertrekken.
Binnen Zuidwest Nederland zet Aleco Sport Visions (hierna te noemen: Aleco) zich in voor de ontwikkeling van topsporters. Aleco is dagelijks in contact met topsporters uit die regio en begeleidt hen naar de top. In september 2015 is Aleco in Terneuzen gestart onder de naam Talentencentrum Zuidwest Nederland (hierna te noemen: Talentencentrum) om de sporttalenten uit Zeeland te begeleiden. De doelstelling van het Talentencentrum is om door middel van goede begeleiding meer Zeeuwse sporttalenten naar de top te begeleiden en deze sporters dezelfde kansen te geven als sporters uit andere provincies van Nederland (Visions, 2015).
Het tekort van het aantal topsporters dat doorstroomt naar (inter)nationaal niveau kan duiden op een verkeerd verloop van het proces van talentherkenning en het op onjuiste wijze of tekort schieten op het gebied van talentontwikkeling. Vier componenten die een rol spelen bij de juiste manier van talentbegeleiding zijn: didactiek, leefstijl, mentaal en medische begeleiding (Van Rossum, 1993).
De doelstelling van dit onderzoek is erachter te komen waarom er uit de provincie Zeeland de minste sporttalenten doorstromen naar (inter)nationaal niveau.
De doelstelling in dit onderzoek is te bepalen of het achterblijven van de doorstroming van sporttalenten uit Zeeland te maken heeft met de begeleiding van sporttalenten die in Zeeland wordt geboden en welke componenten hierbij een rol spelen. Door de uitkomst van dit onderzoek kan een advies gegeven worden aan het Talentencentrum over de beste invulling van de begeleiding van Zeeuwse topsporters.
De hoofdvraag in dit onderzoek luidt als volgt: “Wat is de kwaliteit van de begeleiding van Aleco van sporttalenten in Zeeland?”
Didactische begeleiding: in de sportspecifieke trainingen zit niet de grootste uitdaging voor verbeteringen.
Leefstijl begeleiding: de sporttalenten zijn over het algemeen wel tevreden met hun begeleiding op het gebied van leefstijl.
Mentale begeleiding: in dit onderzoek komt mentale begeleiding als minst bevredigend voor de sporters naar voren, wat inhoud dat hier de meeste aandacht voor verbetering in begeleiding naar toe moet.
Medische begeleiding: de begeleiding goed is bij de meeste sporttalenten.
Hoofdvraag: de kwaliteit van de begeleiding voor sporttalenten is redelijk goed. De sportspecifieke training is bij alle sporters goed geregeld, alleen de randzaken eromheen, zoals regeling met scholen, schort het af en toe aan.
Aanbevelingen: één van de aanbevelingen is verbetering in mentale begeleiding. Ook in de component leefstijl begeleiding is ruimte voor verbetering. Bij de laatste aanbeveling richting het Talentencentrum is het van belang dat de organisatie zich gaat richten op alle aspecten van begeleiding rondom het sporttalent.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingSport- & Bewegingseducatie
AfdelingDomein Economie
PartnerAleco Sport Visions/Talentencentrum Zuidwest Nederland, Roosendaal
Datum2016-08-24
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk