De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Toepassing van BIM voor kleine uitvoerende partijen

Onderzoek naar de consequenties van BIM voor het bouwproces bij kleine uitvoerende partijen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Toepassing van BIM voor kleine uitvoerende partijen

Onderzoek naar de consequenties van BIM voor het bouwproces bij kleine uitvoerende partijen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Cerfix is een constructiebureau dat zich bezighoudt met berekenen en tekenen van staal-, hout- en betonconstructies. De kleine uitvoerende partijen waar Cerfix regelmatig mee te maken krijgt, kunnen vaak niet mee in het BIM-proces of zijn nog niet overtuigt van de voordelen dat BIM met zich meebrengt. Cerfix wil daarom deze partijen overtuigen van de voordelen van BIM en overtuigen om te gaan bimmen met Cerfix. Cerfix wil ook laten zien dat zij deze partijen kan ondersteunen hierin. Hiermee wil Cerfix haar toekomstvisie waarmaken: meer BIM! De onderzoeksvraag die hieruit volgt is: Hoe kan Cerfix kleine uitvoerende partijen ondersteunen met de uitvoering van het bouwproces met behulp van Bouw Informatie Modellering (BIM)?
Cerfix heeft bij een woning in Middelharnis de aannemer ondersteund in het bouwproces. De onderzoeker gebruikt deze woning als case en stelt in de eerste deelvraag de vraag hoe dit bouwproces is gegaan en hoe de ondersteuning hierin is vormgegeven. De onderzoeker heeft dit onderzocht op basis van een casestudie en interviews met de betrokken partijen. Dit heeft hij gespiegeld naar een theoretisch geïntegreerd proces met BIM, waaruit is gebleken dat de voorbereidingstijd niet geïntegreerd was, maar dat de bouwtijd wel veel korter is. Ten opzichte van
het geïntegreerd proces zijn Cerfix en de installateurs relatief laat in het ontwerpproces betrokken.
Echter zijn ook deze partijen niet geïntegreerd gaan samenwerken. Iedereen modelleerde zijn eigen ding en ‘gooide dat over de schutting’.
In de volgende deelvraag is de onderzoeker zich gaan verdiepen in het traditionele bouwproces en heeft dit gespiegeld tegenover de woning te Middelharnis. Uit deze deelvraag is gebleken dat als de woning traditioneel was uitgevoerd, dit gevolgen zou hebben gehad voor de betrokken partijen. Zo was er onder andere de kans dat Cerfix Solutions niet bij dit project betrokken zou zijn geweest, omdat zij de 3D-modellering op zich nemen. Wat kosten betreft, waren vooral de faalkosten een opmerkelijke ontdekking. Op basis van de gemiddelde faalkosten en een schatting van de faalkosten bij deze werkwijze, concludeert de onderzoeker dat de faalkosten flink zijn gereduceerd.
In de derde deelvraag is de onderzoeker opzoek gegaan naar partijen die ook veel met BIM werken en hoe zij dit aanpakken. Er zijn veel bedrijven die het BIM inmiddels toepassen. Zo is er een bedrijf dat zich alleen maar inzet als BIM-modelleur. Het bedrijf ziet veel voordelen in het BIM voor hun opdrachtgevers, zoals reductie faalkosten, sneller begroten, enz. In het interview met Kievit Warmte (De Rijk, 2017) kwam naar voren dat zij deel uitmaken van een ketenintegratie bij één bepaalde aannemer. Daar zien zij veel voordelen in waarvan zij enkele mistten hij bij de bouw van de woning te Middelharnis. Het derde bedrijf is TekX. TekX biedt een totale ontzorging van het BIM-proces aan.
Precies wat Cerfix ook wil doen, maar TekX biedt dit breder aan: bouwkundig, constructief en installatietechnisch.
De onderzoeker adviseert op basis van de conclusies om bekendheid te geven aan deze werkwijze in de vorm van een brochure. De onderzoeker heeft hiervoor een brochure opgesteld. Deze kan worden uitgedeeld op bijvoorbeeld beurzen of bij een presentatie. De onderzoeker adviseert vanwege de capaciteit aan 3D-modelleurs om in eerste instantie niet direct actief reclame te gaan maken.
Daarnaast is het van belang dat het proces eerst wordt geoptimaliseerd. Dit kan door meer geïntegreerd te gaan samenwerken. Hier zitten voor Cerfix wel enkele risico’s aan vast als zij hier een actieve rol in wil spelen. Een actieve rol in het geïntegreerd proces betekend namelijk ook een actieve rol in de selectie van aannemers. Dit kan leiden tot een verstoring van de bestaande relaties met aannemers. Daarnaast adviseert de onderzoeker een analyse te doen naar het nut van het 2D
tekenwerk in BIM-projecten met behulp van een pilotproject, vanwege de hoeveelheid 2Dtekenwerk in BIM-projecten. Tot slot adviseert de onderzoeker in vervolgprojecten na te gaan of
clashes ook daadwerkelijk zijn verholpen. Dit kan worden vormgegeven door bij alle BIM-projecten, ook kleine projecten, de werkzaamheden vast te leggen in een BIM-protocol.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingBouwkunde
AfdelingDomein Technology, Water & Environment
PartnerCerfix Solutions B.V., Heinkenszand
Datum2017-06-29
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk