De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Herontwerp powermanagement-unit voor schepen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Herontwerp powermanagement-unit voor schepen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De elektriciteitsvoorziening op grotere schepen wordt bestuurd door een Power Management Systeem (PMS), opgebouwd uit PowerManagement-units. De veelal bij het stagebedrijf, Imtech Marine & Offshore (IMO). gebruikte PMS units zijn van het type Gensys van de Franse firma CRE Technology.
De vaste, voorgeprogrammeerde hoofdfunctionaliteit van deze units geeft echter beperkingen, zoals het ontbreken van de mogelijkheden vaste functies te wijzigen en on-line te debuggen. Tevens wijken ze zowel wat betreft hardware als software af van andere door IMO gebruikte units voor scheeps-control functies.

Standaard wordt binnen IMO veel gebruikt gemaakt van Rockwell (Allen-Bradley) PLC's. IMO is bezig om in kader van een eigen project een algemeen inzetbaar alternatief PMS te realiseren op basis van deze PLC's.

In het verleden is specifiek voor enkele gemoderniseerde S-fregatten een PMS systeem ontworpen dat gebruik maakte van Rockwell PLC's. De voor de netconfiguratie van deze S-fregatten geschreven Functionele Specificatie (FS) en PLC-code kan echter niet gebruikt worden in het ontwerp van andere schepen.
Uitgangspunt van het afstudeerproject is, dat de FS en PLC-code van de S-fregatten als basis wordt genomen voor de ontwikkeling van universele Functionele Specificaties en PLC-code, die geschikt zijn voor een willekeurig schip, dus zich "automatisch" aanpassen aan de specifieke netconfiguratie daarvan.

Deze herschreven FS-documenten en PLC-code kunnen dan vervolgens gebruikt worden in een PC softwaretool om na invoer van de specifieke netconfiguratie de PLC-code te genereren.

In het afstudeerproject is de FS van de S-Fregatten onderverdeeld in documenten per soort netcomponent van een Power Plant en zijn deze vervolgens geschikt gemaakt voor een willekeurige netconfiguratie. Hierna is een aanvang gemaakt met het implementeren van deze FS documenten in de PLC-code als voorbereiding op het realiseren van softwaregeneratietool.

Aanbevolen wordt, om door middel van een andere afstudeerder een vervolg aan deze opdracht te geven. Door verdere implementatie van de Functionele Specificaties in de PLC-code en in de softwaretool zou het gewenste bruikbare alternatief op Gensys worden voltooid.
Dit alternatief is dan transparant, eenvoudig aanpasbaar, vereist geen extra opleiding van het personeel, is vanuit logistiek oogpunt van voordeel omdat eenzelfde hardware door IMO ook voor andere toepassingen wordt gebruikt en is eenvoudig inzetbaar voor een willekeurige netconfiguratie.

Mijn bijzondere dank gaat uit naar dhr. Roozemond, de bedrijfsmentor, voor de goede begeleiding namens IMO en naar de andere collega's bij IMO voor het beantwoorden van vragen en het controleren van het afstudeerverslag.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingElektrotechniek
AfdelingAcademie voor Technologie & Innovatie
PartnersImtech marine & offshore, Rotterdam
Datum2008-01-29
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk