De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Poliklinische longrevalidatie ziekenhuis Rivierenland Tiel : een explorerend onderzoek naar de follow up resultaten van longrevalidatie op het gebied van inspanningsvermogen en emotionele beleving.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Poliklinische longrevalidatie ziekenhuis Rivierenland Tiel : een explorerend onderzoek naar de follow up resultaten van longrevalidatie op het gebied van inspanningsvermogen en emotionele beleving.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het in kaart brengen van de follow up resultaten van poliklinische, multidisciplinaire longrevalidatie op het gebied van inspanningsvermogen en emotionele beleving van COPD patiënten tot vijf jaar na het beëindigen van de revalidatieperiode.
Aan dit onderzoek hebben 40 COPD patiënten meegewerkt. Alle deelnemers hebben tussen januari 2002 en januari 2007 de poliklinische, multidisciplinaire ZRT longrevalidatie volledig gevolgd. Voor het onderzoek hebben de deelnemers de ‘Six Minutes Walking Test’ (6MWT) uitgevoerd en de ‘Medisch Psychologische Vragenlijst voor CARA patiënten’ (MPVC) ingevuld met als doel respectievelijk het functionele inspanningsvermogen en de emotionele beleving van de longaandoening in kaart te brengen. Beide testen zijn bij aanvang en afsluiting van de long-revalidatie al aan bod geweest. Verder hebben de deelnemers de 19-items tellende vragenlijst ‘evaluatie longrevalidatie’ ingevuld, welke door de auteur is opgesteld. Het doel van de vragenlijst was het objectiveren van de ervaren stoornissen in het dagelijks leven en het opsporen van mogelijk invloedrijke factoren op de maximale loopafstand bij de 6MWT.
Resultaten: Direct na revalidatie is de maximale loopafstand op de 6MWT met gemiddeld 49,3 m (SD 53,8) significant verbeterd (P<0,001). De mate van welbevinden wordt gemiddeld 4,6 punten (SD 6,5) beter beoordeeld (P=0,0002) en de invaliditeitsbeleving ligt gemiddeld 2,1 punten (SD 3,4) lager (P=0,007). De positieve resultaten zijn op dit moment nog steeds terug te vinden. In vergelijking met de onderzoekswaarden vóór de revalidatie, wordt er op dit moment gemiddeld 24,1 m (SD 75,6) verder gelopen op de 6MWT (P>0,05); er wordt gemiddeld 2,4 punten (SD 7,0) hoger gescoord op de schaal van welbevinden (P>0,05) en patiënten geven voor de invaliditeitsbeleving gemiddeld 2,0 punten minder aan (P<0,01). Ten opzichte van de situatie direct na revalidatie, wordt er op dit moment gemiddeld 25,3 m (SD 62,0) minder ver gelopen op de 6MWT (P>0,05). De mate van welbevinden ligt gemiddeld 2,2 punten (SD 6,0) lager en de invaliditeitsbeleving ligt gemiddeld 0,1 punt (SD 3,7) hoger (beide P>0,05). Er is een significante, negatieve correlatie gevonden tussen de ernst van de longaandoening en de gelopen afstand op de 6MWT (rs=-.421, P=0,01). De mate waarin patiënten problemen ervaren in het dagelijks leven is eveneens negatief gecorreleerd aan de 6MWT-loopafstand (rs=-.471, P=0,00). De leeftijd van de patiënt heeft geen invloed op de maximale loopafstand (rp=-0,05, P=0,79).
Conclusie: De positieve, korte termijn effecten van longrevalidatie op het gebied van inspanningsvermogen en emotionele beleving van COPD patiënten, worden door dit onderzoek bevestigd; er is sprake van een significante verbetering van de 6MWT, MPVC-W en MPVC-I direct na revalidatie. Op dit moment zijn er geen significante verschillen meer waar te nemen in vergelijking met de situatie direct na revalidatie, met uitzondering op de MPVC-I schaal. Echter, de huidige scores op de drie testen liggen gemiddeld boven de scores die bij aanvang van de revalidatie gemeten zijn.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2007
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk