De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het (vol)ledig erf

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Het (vol)ledig erf

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit afstudeeronderzoek gaat in op de vraag hoe Het Ledig Erf, een ontsluitingsgebied van de Utrechtse binnenstad, op een concrete wijze een nieuwe invulling kan worden gegeven. Het beantwoorden van deze vraag in de vorm van een aantal verschillende deelonderzoeken, leidt uiteindelijk tot een bouwkundig ontwerp op DO-niveau.
Door middel van een historisch onderzoek wordt de basis voor de uitwerking van de ontwerpopdracht gelegd. Aan de hand van een uitgebreide analyse wordt inzicht verkregen in de belangrijkste historische kenmerken van het plangebied. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van de huidige situatie.
Het stedenbouwkundig onderzoek oriënteert zich vervolgens op de locatie in de context van de Utrechtse binnenstad. Er wordt een analyse gemaakt van de verschillende stedenbouwkundige systemen waaruit het openbare gebied rondom de bouwlocatie bestaat.
Het verkennen van het te realiseren programma vormt een integraal onderdeel van het ontwerponderzoek. De te realiseren functies worden afgeleid uit een kleinschalig demografisch onderzoek. Hieruit volgt een programma van bedrijfsruimten, gecombineerde woon/werkruimten, zelfstandige woonruimten en een ondergrondse parkeervoorziening.
Door eerst op planniveau invulling aan het ontwerp te geven wordt de structuur van het plan op de bouwlocatie inzichtelijk gemaakt. De aandacht gaat hierbij vooral uit naar de combinatie van de verschillende functies op de kavel. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de ontsluiting van de individuele ruimten en de bijbehorende ontwerptypologieën.
Het ontwerp op woningniveau gaat vervolgens verder in op de indeling van de specifieke woonruimten en de uitgangspunten die daarbij gehanteerd worden. In samenhang met deze stap wordt tevens gewerkt aan de bijbehorende gevelindeling.
Het verder op detailniveau uitsplitsen van het ontwerp richt zich op de bouwtechnische mogelijkheden voor de realisatie van het plan. Hierbij wordt vooral aandacht besteed aan de verschillende bouwvolgordes van de gekozen gevel/constructieonderdelen.
Een beknopte conclusie beschrijft ten slot het resultaat van het doorlopen onderzoekstraject.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
Jaar2006
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk