De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Warmte koude opslag....nog beter

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Warmte koude opslag....nog beter

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit afstudeerrapport bevat het onderzoek naar het verbeteren van een Warmte Koude Opslag (WKO) installatie. Er zijn veel ‘standaard’ haalbaarheidsstudies gedaan waarbij veelal berekeningen en simulaties gemaakt worden om het energieverbruik te bepalen.
In tegenstelling tot de ‘standaard’ haalbaarheidsstudies wordt dit onderzoek verricht aan de hand van meetgegevens van het warmte- en koudegebruik van een bestaand project. Deze meetgegevens zijn gecombineerd met de energieopwekking van een nog te bouwen kantoorgebouw. Hierbij is een model gemaakt waarin een berekening gemaakt wordt van de financiële besparing per jaar, terugverdientijd en de financiële besparing na 20 jaar ten opzichte van een conventionele warmte- en koude-installatie. Naast de financiële besparing is in het model de reductie van schadelijke stoffen berekend wanneer een WKO installatie wordt toegepast ten opzichte van een conventionele installatie.
Tevens is het model gebruikt om de meest geschikte warmtepomp te bepalen. Aan de hand van het model en de meetgegevens is gekeken of het ontwerp van de WKO installatie geoptimaliseerd kan worden, ten opzichte van het ontwerp van het nog te bouwen kantoorgebouw, wat gebaseerd is op berekeningen en simulaties.
Uit het onderzoek komt naar voren dat het financieel en milieutechnisch gezien gunstig is om een WKO installatie te plaatsen. Uit verder onderzoek met verschillende warmtepompvermogens is gebleken dat een warmtepomp met een vermogen van 400 kW zorgt voor de kortste terugverdientijd en dat een aanzienlijke reductie van schadelijke stoffen wordt gerealiseerd ten opzichte van de conventionele installatie.
Het document is opgebouwd uit een aantal hoofdstukken. Allereerst volgt een inleiding. Hierin wordt beschreven hoe de opdracht is verkregen en waarom de opdracht wordt uitgevoerd. Vervolgens wordt de opdracht beschreven. Er wordt uitgelegd wat de vraagstelling van Van Heugten is. Daarna worden de centrale onderzoeksvraag, de doelstellingen die bereikt moeten worden en een gedetailleerde omschrijving van de opdracht beschreven. Na de opdrachtomschrijving wordt het plan van aanpak beschreven. Het plan van aanpak is in eerste instantie geschreven om het onderzoek in goede banen te leiden en om een indruk te geven hoe te werk is gegaan tijdens het afstudeeronderzoek.
In het plan van aanpak is het project opgedeeld in drie fasen: het vooronderzoek, de uitwerkingen en de conclusies. In het vooronderzoek wordt kort beschreven wat een WKO installatie is en wordt het principe achter een warmte koude opslag installatie beschreven. Vervolgens komen de volgende aspecten aan bod: het jaaroverzicht energieverbruik, bepaling piekvermogens, bepaling van extreme weersituaties, investering- en onderhoudskosten, de bronbalans, regelingen in een koud, normaal en warm jaar, de meest geschikte warmtepomp, extra besparingsmogelijkheden en een beschrijving van de gemaakte rekenmodellen. Het onderzoek wordt afgesloten met het hoofdstuk ‘Conclusies’.
Het bevat de conclusies uit de onderzoeksvragen gevolgd door een aantal discussiepunten betreffende het onderzoek. Tot slot worden aanbevelingen gedaan voor Van Heugten.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingAlgemene Operationele Technologie
AfdelingEngineering en Design
PartnerRTB van Heugten Nijmegen
Jaar2007
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk