De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Effectiviteit van oefentherapie in de behandeling van lymfoedeem : een literatuuronderzoek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Effectiviteit van oefentherapie in de behandeling van lymfoedeem : een literatuuronderzoek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond
Lymfoedeem is een een chronische, pijnlijke aandoening veroorzaakt door een verstoring in het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van lymfvocht. De aandoening beïnvloedt de kwaliteit van de algehele fysieke en mentale gezondheid. Om progressie en complicaties te verminderen is het van belang de diagnose vroegtijdig te stellen en een adequate behandeling in te zetten. Dit onderzoeksrapport is een achtergronddocument voor de richtlijn lymfoedeem.
Onderzoeksvraag
De onderzoeksvraag luidt: Wat is de effectiviteit van oefentherapie in de behandeling van lymfoedeem?
Materiaal en methoden
Databanken die voor dit rapport werden bezocht zijn: PubMed, Cochrane Library, CINAHL en PEDro. Limits zijn gebruikt en doormiddel van in- en exclusiecriteria zijn studies geïncludeerd. Het rapport heeft een beschrijvend onderzoeksdesign.
Resultaten
Oefentherapie bij lymfoedeem doet het oedeem niet af- of toenemen. Dit geldt ongeacht welke soort van bewegingstherapie dan ook .Het is belangrijk te bewegen met de aangedane arm aangezien het ontlasten van de arm het lymfoedeem kan verergeren. Er is geen eenduidigheid over de meest effectieve oefentherapie.
Conclusie
Oefentherapie bij lymfoedeem is zinvol gebleken in de behandeling. Onbekend is welke oefentherapie het meest effectief is in de behandeling van lymfoedeem. De behandeling is per patiënt verschillend en dient afgestemd te worden op het individu. Er dient meer onderzoek gedaan te worden naar de veiligheid van oefentherapie bij lymfoedeem.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingHuidtherapie
AfdelingParamedische Studies
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk