De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Doormodderen: handreiking voor de uitvoering van kleinschalige baggerprojecten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Doormodderen: handreiking voor de uitvoering van kleinschalige baggerprojecten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Nederland is een land van water, veel water. De bewoners van het land onder de zeespiegel voeren al sinds mensenheugenis strijd tegen het water, en hebben in de loop van de tijd een inventiviteit en vastberadenheid aan de dag gelegd welke de wereld versteld heeft doen staan.
Al eeuwenlang beschermen duizenden kilometers dijken en dammen het land tegen overstromingen van buitenaf, waar droogmakerijen en polders met een labyrint aan sloten en weteringen een droog, bewoonbaar land garanderen. De kroon op het eeuwenlange werk van de ingenieurs zijn de onlangs gereed gekomen Deltawerken, misschien wel het meest spectaculaire wapen dat ooit is ingezet in de strijd tegen het water.

Het grootste gevaar dat vandaag de dag het land bedreigt, komt echter niet van de rivieren of de zee, maar vanuit de polders zelf. Het ingewikkelde stelsel van sloten, vlieten en weteringen dat garant moet staan voor de afvoer van het overtollige water naar de gemalen slibt zienderogen dicht met baggerspecie, hetgeen de efficiëntie van dit watersysteem in ernstige mate beïnvloed.
Verondieping en verlanding(1) van watergangen is een probleem dat zorgwekkende proporties aan begint te nemen, met alle gevolgen van dien. De voor de hand liggende oplossing voor dit probleem is het (periodiek) baggeren van deze watergangen, waardoor de verondieping in de hand gehouden kan worden.

Dit baggeren blijkt echter verre van eenvoudig. Problemen waar de met het beheer en onderhoud van de watergangen belaste overheden steeds opnieuw tegen te hoop lopen, zijn een direct gevolg van een ernstig gebrek aan kennis, en de steeds striktere wet- en regelgeving in combinatie met het immer strengere toezicht, waardoor het steeds moeilijker wordt om überhaupt nog baggerwerkzaamheden uit te voeren.

Niet zelden zijn er vele beperkingen met betrekking tot de fysieke mogelijkheden om de baggerspecie te bergen, maar ook de chemische kwaliteit van de baggerspecie speelt een belangrijke rol in de afzetmogelijkheden.
Bijkomend probleem is dat het uitvoeren van baggerwerkzaamheden voor veel overheden, zoals gemeenten en provincies geen “core business” is, waardoor budgetten, prioriteit en relevante kennis doorgaans nihil zijn. Dit heeft geresulteerd in het feit dat het overgrote gedeelte van de overheden een aanzienlijke onderhoudsachterstand heeft.

Ondanks de toenemende discussies en diverse rijkssubsidies staat de combinatie van onderhoudsachterstand, gebrek aan prioriteit en kennis t.a.v. de uitvoerings- en afzetmogelijkheden en de overhand toenemende problematiek rond wetgeving en milieutechnische aspecten garant voor een sterke aarzeling van instanties om werken in uitvoering te nemen, wat binnen aanzienlijke termijn zal uitmonden in achterstanden van zorgwekkende proporties, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Dit afstudeerproject heeft ten doel zoveel mogelijk van de aspecten met betrekking tot de baggerproblematiek voor een ieder inzichtelijk te maken, teneinde baggerprojecten te “stroomlijnen” en de huidige problemen zoveel als mogelijk op voorhand te voorkomen, beperken of beheersen.

Niet aanmodderen, maar doormodderen!

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingCiviele Techniek
AfdelingGebouwde Omgeving
Jaar2005
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk