De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Communicatieonderzoek naar de Drank- en Horecawet in de gemeente Leiderdorp

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Communicatieonderzoek naar de Drank- en Horecawet in de gemeente Leiderdorp

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze scriptie gaat over de motivatie van jongeren om zich aan de vernieuwde Drank- en Horecawet te houden. De probleemstelling is daarbij: Wat kan de gemeente Leiderdorp in samenwerking met de verenigingen en horeca doen om jongeren zich aan de vernieuwde Drank- en Horecawet te laten houden?

Het onderzoek van deze scriptie is uitgevoerd voor de gemeente Leiderdorp. Het doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in de motivatie van jongeren in de gemeente Leiderdorp om zich aan de vernieuwde Drank- en Horecawet te houden. Hetgeen leidt tot een adviesrapport waarin aanbevelingen worden gegeven om de gemeente Leiderdorp te helpen met de knelpunten rondom de Drank- en Horecawet. De doelgroepen van het onderzoek zijn jongeren tussen de zestien en achttien jaar die gebruikmaken van de verenigingen en/of horecagelegenheden in Leiderdorp en de verenigingen en horeca uit de gemeente Leiderdorp.

Theorie
In deze scriptie is het Elaboration Likelihood Model (ELM) van Richard Petty en John Cacioppo gebruikt als centrale theorie. Het model richt zich op de manier waarop gedrag en houdingen kunnen worden beïnvloed door communicatie. Naast het ELM is er gebruikt gemaakt van eerder uitgevoerd onderzoek naar jongeren en alcohol.

Methoden onderzoek
Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van deskresearch en kwalititatief onderzoek. Deskresearch is gebruikt om achter de eisen van de vernieuwde wet te komen en te onderzoeken welke communicatie de gemeente Leiderdorp heeft ingezet om verenigingen en horeca aan de vernieuwde wet te laten voldoen. Het kwalititatief onderzoek bestaat uit twee delen. Het eerste deel zijn interviews met verenigingen en horeca om te kijken wat zij op het gebied van communicatie doen om te voldoen aan de eisen van de Drank- en Horecawet. Het tweede gedeelte zijn interviews met jongeren om achter de houding ten opzichte van de Drank- en Horecawet te komen.

Conclusies
De belangrijkste conclusies van het onderzoek kunnen worden onderverdeeld in twee delen.

Verenigingen en horeca
Zes van de zeven respondenten zegt zich volledig aan de eisen van de vernieuwde Drank- en Horecawet te houden. Dit houdt in dat zij niet schenken aan jongeren onder de achttien jaar en dit op een goed zichtbare plek duidelijk maken.

Jongeren
Nagenoeg alle jongeren zeggen zich niet aan de Drank- en Horecawet te houden. Weinig jongeren weten wat de consequenties zijn wanneer zij worden betrapt als zij alcohol drinken in de horeca onder de achttien jaar. De reden waarom de wetswijziging er is gekomen weten jongeren over het algemeen ook niet. Het lijkt erop dat het bestrijden van het probleem door het verhogen van de leeftijd nog niet gelukt is, maar dat het probleem zich juist verplaatst heeft.

Aanbevelingen
De conclusies van het onderzoek hebben geleid tot de volgende aanbevelingen: Jongeren en hun ouders bekend maken met de consequenties van alcohol op jonge leeftijd door middel van voorlichting. Het laten maken van plastic bordjes voor achter de bar waarop staat dat jongeren een boete kunnen ontvangen wanneer zij drinken onder de achttien jaar. Een bijeenkomst organiseren voor verenigingen om ervaringen over de Drank- en Horecawet te delen. Het maken van een informatiepakket voor verenigingen met alle praktische informatie over de Drank- en Horecawet.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingCommunicatie
AfdelingFaculteit M&B
Datum2014-09-26
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk