De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De aansprakelijkheid bij dienstongevallen na inwerkingtreding van de Wnra

Rechten:

De aansprakelijkheid bij dienstongevallen na inwerkingtreding van de Wnra

Rechten:

Samenvatting

In hoofdstuk 1 wordt de keuze van het onderwerp van deze afstudeerscriptie verantwoord en wordt de lezer geïnformeerd over de aanleiding en de probleemanalyse. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Van Kleef & Partners BV. Van Kleef & Partners is een juridisch adviesbureau waar de juridisch adviseurs gespecialiseerd zijn in het ambtenarenrecht, arbeidsrecht, sociaal zekerheidsrecht en andere gerelateerde rechten. Hierbij zijn de adviseurs er voor zowel de werkgever als voor de werknemer. In januari 2020 zal de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) in werking treden. Van Kleef & Partners BV heeft aangegeven behoefte te hebben aan een advies over de aansprakelijkheid bij dienstongevallen na inwerkingtreding van de Wnra. Via verschillende deelvragen en een centrale vraag is er tot een advies gekomen.
Hoofdstuk 4 geeft het juridisch kader omtrent de Wnra weer. Hierbij wordt ingegaan op de wijzigingen die deze wet met zich mee brengt en het doel er van. Zo is de belangrijkste wijziging dat het ambtenarenrecht verschuift van het bestuursrecht naar het privaatrecht. Dit brengt met zich mee dat ambtenaren voortaan werkzaam zullen zijn op grond van een arbeidsovereenkomst met de overheidswerkgever. Het doel van de Wnra is om de ongelijkheid tussen ambtenaren en werknemers in de marktsector weg te nemen.
In hoofdstuk 3 respectievelijk hoofdstuk 4 komt het juridisch kader omtrent dienstongevallen in zowel het (huidige) ambtenarenrecht en het civiele recht aan bod. Hierbij wordt besproken wanneer de (overheids)werkgever al dan niet aansprakelijk is voor de door de werknemer geleden schade. Hierbij wordt ingegaan op art. 7:658 BW en art. 7:611 BW. In deze twee artikelen wordt de aansprakelijkheid hoofdzakelijk geregeld.
In hoofdstuk 5 wordt het praktijkonderzoek van deze scriptie weergegeven. In dit hoofdstuk worden de resultaten van de jurisprudentieanalyse besproken. Voor de jurisprudentieanalyse zijn veertig uitspraken onderzocht, waaronder twintig van de CRvB en twintig van de HR. Uit het onderzoek is gebleken dat er een aantal verschillen zijn tussen deze twee rechters. Ook komt er veel overeen en wordt er door de rechters veel naar elkaars uitspraken verwezen.
Hoofdstuk 6 geeft de conclusie weer van het onderzoek. Hierin komen de antwoorden op de deelvragen kort aan bod en wordt er een antwoord geformuleerd op de centrale vraag.
In hoofdstuk 7 worden aanbevelingen gegeven aan de opdrachtgever van dit onderzoek. De aanbevelingen vormen het advies aan Van Kleef & Partners BV.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingHBO-Rechten
AfdelingFaculteit M&B
PartnerVan Kleef & partners
Datum2017-08-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk