De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Effecten van shockwave therapie bij patiënten met chronische tendinosis calcarea in de rotator cuff musculatuur

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Effecten van shockwave therapie bij patiënten met chronische tendinosis calcarea in de rotator cuff musculatuur

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding − Tendinosis calcarea, beter bekend als peesverkalking, is een veel voorkomende schouderklacht bij mensen van 30 jaar en ouder. Locale hypoxia en littekenweefselvorming worden verondersteld als mogelijke oorzakelijke factoren. De klinische kenmerken van tendinosis calcarea zijn naast vermindering van de range of motion (ROM), toenemende functiebeperking van de schouder en pijn. Indien na 6 maanden behandelen resultaten uitblijven wordt operatief ingrijpen overwogen. Een andere mogelijkheid is extracorporale shockwave therapy (ESWT). Met ESWT is men, door gebruik te maken van schokgolven en druk impulsen, in staat om calciumdepots te fragmenteren en pijnlijke symptomatologie te verminderen. Wanneer de energy flyx density (EFD) geselecteerd is, wordt er gekozen tussen een spreiding van 1000-3000 pulsen. Daarnaast kan er gekozen worden voor verschillende doses druk in bar. ESWT kan een uitkomst bieden voor patiënten met chronische tendinosis calcarea, echter de gegevens omtrent ESWT zijn gedateerd. Het doel van deze studie is om antwoord te krijgen op de effecten van ESWT op reductie van calciumdepots, pijnvermindering en mobiliteitsvergroting van de schouder.
Methode − De elektronische databanken die zijn toegepast voor de zoekactie zijn PubMed, CINAHL en Cochrane. Er is gebruik gemaakt van zoektermen en Booleaanse operatoren binnen het person, intervention, outcome model (PIO-model). Op basis van in- en exclusiecriteria zijn de artikelen geselecteerd. Om de methodologische kwaliteit van de studies te bepalen is de Newcastle-Ottawa Scale (NOS-scale) voor de cohort studies en de physiotherapy evidence database scale (PEDro-schaal) voor randomized controlled trials (RCT's) gebruikt. De p-waarde, de effect size (ES) en de minimal clinically important difference (MCID) worden als data geanalyseerd om de onderzoeksvraag te beantwoorden. Het niveau van bewijs werd bepaald aan de hand van de best evidence synthese (BES).
Resultaten − Van de zeven geïncludeerde artikelen zijn er vijf RCT's, één cohort studie en één pilot studie. De RCT studies waren van hoge kwaliteit. De Cohort had 7/9 sterren op de NOS-scale. Matig tot sterk bewijs beschrijft dat ESWT zorgt voor calciumdepots resorptie, pijn vermindering en ROM vergroting van de schouder. Patiënten die grote calciumdepots hadden die al langere tijd (>26,6 maanden) bestonden hebben een kleine kans op complete calciumdepots reductie. Twee artikelen beschreven dat er geen pijnvermindering in rust is na L-ESWT. In grote lijnen zijn er geen significante verschillen tussen H-ESWT en L-ESWT groepen maar wel tussen ESWT en placebo groepen.
Conclusie − Het herzien van de literatuur en de resultaten van deze studie duiden erop dat ESWT een veelbelovende interventie is met positieve effecten op de behandeling van chronische tendinosis calcarea. ESWT zorgt er op korte, middellange en lange termijn voor dat de calciumdepots resorberen, de pijn afneemt en de ROM van de schouder toeneemt. Niettemin lijkt pijnvermindering in rust bij L-ESWT tegen te vallen. H-ESWT wordt hierbij aanbevolen. ESWT kan ervoor zorgen dat de klachten van de bij chronische tendinosis calcarea patiënten dusdanig afnemen, dat operatief ingrijpen geen optie meer hoeft te zijn. Richtlijnen voor ESWT moeten zorgen voor eenduidigheid in behandelen.
Samenvatting ook in het Engels.

Toon meer
OrganisatieHanzehogeschool Groningen
OpleidingFysiotherapie
AfdelingAcademie voor Gezondheidsstudies
Jaar2019
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk