De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wat zijn oorzaken en gevolgen van de ervaren werk-privébalans bij organisatieleden en hoe kunnen deze herkend worden door middel van het inzetten van de conversatiehulp?

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Wat zijn oorzaken en gevolgen van de ervaren werk-privébalans bij organisatieleden en hoe kunnen deze herkend worden door middel van het inzetten van de conversatiehulp?

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het Lectoraat Duurzaam HRM heeft als doel om de komende jaren binnen organisaties onderzoek te doen naar de balans tussen werk en privé. Voor dergelijk onderzoek kan beginnen dient er eerst een instrument ontwikkeld te worden waarmee de balans in kaart gebracht kan worden. Dit is het hoofddoel van het onderzoek dat voor u ligt en dat bestaat uit twee adviesnota’s. Omdat in de managementsamenvatting ook kort wordt ingegaan op het gezamenlijke gedeelte en op de procesmatige adviesnota van Redmar Reitsema, is deze management samenvatting iets uitgebreider zijn dan de norm is.
Naar aanleiding van het bovenstaande is er daarom een gezamenlijke hoofdvraag opgesteld:
Wat zijn voor de te ontwikkelen conversatiehulp belangrijke oorzaken en gevolgen van de balans tussen werk en privé en hoe komt de conversatiehulp eruit te zien wanneer de methode Appreciative Inquiry wordt toegepast?
Het overkoepelende doel (vanuit het lectoraat) is een conversatiehulp te ontwikkelen, waarmee toekomstige afstudeerders van de opleiding HRM in de eerste weken van het afstuderen de ervaren balans tussen werk en privé in kaart kunnen brengen binnen een organisatie.
Het gezamenlijke doel van het onderzoek is om een conversatiehulp te ontwikkelen voor het Lectoraat Duurzaam HRM waarmee de ervaren balans tussen werk en privé in kaart gebracht kan worden binnen een organisatie.
Het doel van deze adviesnota is onderzoek doen naar de theorie rondom de werk-privébalans om oorzaken en gevolgen te herkennen van de werk-privébalans, zodat er inhoudelijk een bijdrage kan worden gegeven aan de ontwikkeling van de conversatiehulp. Daarnaast is het doel om inhoudelijk informatie aan te bieden aan HRM-studenten die de conversatiehulp in de toekomst gaan toepassen.

In het hoofdstuk advies wordt antwoord gegeven op twee deelvragen. Hieronder zal kort het advies worden beschreven naar aanleiding van de twee deelvragen.
Hoe kunnen aankomende HRM-studenten oorzaken en gevolgen van de werk-privébalans herkennen en hoe laten ze vervolgens een organisatie breed beeld ontstaan?
Om de oorzaken en gevolgen van de werk-privébalans goed te kunnen herkennen is het voor de aankomende HRM-studenten aan te raden om de onderstaande adviezen op te volgen:
- Allereerst is het van belang om kennis te nemen van de literatuur rondom de werk-privébalans. Op deze manier verkrijgt de student veel extra kennis waardoor het theoretisch kader in deze adviesnota goed gelezen kan worden;
- Het theoretisch kader dient in deze adviesnota als basis. Het is dan ook van belang om dit theoretisch kader goed te kennen en het verschil te weten tussen de verschillende soorten oorzaken en gevolgen;
- Het kennen van de oorzaken en gevolgen. Deze zijn terug te vinden in het theoretisch kader en in de mindmap (zie bijlage4) ;
- Het lezen van de afgenomen interviews in de pilotgroep. Op deze manier kan de student zien hoe de oorzaken en gevolgen één voor één zijn herkend.
Door het opvolgen van de bovenstaande adviezen zullen de HRM- studenten een goede basis hebben om oorzaken en gevolgen te kunnen herkennen.
Om een organisatie breed beeld te krijgen is het advies aan de HRM- studenten om een selecte steekproef uit te voeren. Op deze manier kan de student zelf bepalen welke respondenten mee doen aan het onderzoek. Hierdoor kunnen er respondenten uit allerlei categorieën geselecteerd worden en zal een representatief beeld van de organisatie ontstaan.
Welke oorzaken en gevolgen spelen bij de respondenten van de pilotgroep die van te voren nog niet waren beschreven?
Bij het analyseren van de interviews zijn meerdere oorzaken en gevolgen naar voren gekomen die niet voorkomen in het Work-Home Resource Model en in het WFC Model en dus niet zijn beschreven in het theoretisch kader. De volgende oorzaken zijn herkend: de hersteltijd, het aangeven van grenzen/ nee zeggen, structuur, het uitoefenen van hobby’s, persoonlijke eigenschappen en de financiële achtergrond. Bij de gevolgen is vermoeidheid herkend als nieuw gevolg.
Het advies is om nog een testcase uit te voeren binnen een organisatie. Op deze manier kan er nog eens goed worden gekeken naar de oorzaken en gevolgen die van te voren nog niet zijn beschreven in het theoretisch kader. Mocht uit de testcase blijken dat deze oorzaken en gevolgen inderdaad vaker voorkomen, dan luidt het advies om deze oorzaken en gevolgen op te nemen in het theoretisch kader en dus in het vervolg van het onderzoek.

Toon meer
OrganisatieHanzehogeschool Groningen
OpleidingHuman Resource Management
AfdelingInstituut voor Bedrijfskunde
Datum2015-01-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk