De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Acht manieren waarmee Stedin haar contractmanagement effectiever kan inrichten

Een onderzoek naar het contractmanagement van zeven raamovereenkomsten bij Stedin Hoogspanning

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Acht manieren waarmee Stedin haar contractmanagement effectiever kan inrichten

Een onderzoek naar het contractmanagement van zeven raamovereenkomsten bij Stedin Hoogspanning

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Stedin is een netbeheerder in de regio Zuid-Holland en Utrecht. In november 2020 is er een zevental raamovereenkomsten afgesloten met ingenieursbureaus om delen van projecten uit te besteden. Binnen deze overeenkomsten worden problemen en inefficienties ervaren, wat ten koste gaat van de doorlooptijden van uitgevoerde projecten en geplande investeringen in het elektriciteitsnet. De doelstelling van dit onderzoek is daarom gericht op het voor Stedin inzichtelijk maken waar het contractmanagement inefficiënt verloopt en hoe dit verbeterd kan worden, om zo de toekomstige investeringen in het net aan te blijven kunnen.

Om deze doelstelling te bereiken is er gebruik gemaakt van de volgende hoofdvraag:
“Welke problemen bevinden zich in het contractmanagement omtrent de zeven recent afgesloten raamovereenkomsten en welke oplossingen zijn nodig om deze te doen afnemen?”

Om een antwoord te kunnen geven op de hoofdvraag is onderzoek uitgevoerd met behulp van de CATS Contractmanagement methode. Vanuit de methode van CATS CM worden de ervaren problemen aangetoond bij de CM Essentials Financiën, Tevredenheid, Contractbesturing en Verplichtingen. Om deze problemen aan te pakken, is met behulp van een gap-analyse een aantal oplossingen gevonden om de gewenste situatie te bereiken.

Het oplossen van de gevonden problemen kan door een verplicht veld in SAP aan te brengen, een realtime spendanalyse beschikbaar te maken, het digitaliseren en verplichten van het beoordelingsformulier en hier sturing aan te geven, eenduidig uitvragingen op te stellen, samen te werken in SEIS en ASSAI met de ingenieurspartijen, de verantwoordelijkheden van de contractmanager beter te definiëren, te sturen op de contractdoelstellingen en meer uit te besteden. Dit maakt het voor Stedin mogelijk om meer projecten af te werken binnen de gestelde tijd en de geplande CAPEX investeringen te behalen. Het efficiënter inrichten van het contractmanagement kan resulteren in het afronden van veertien extra projecten per jaar binnen de gestelde tijd en het behalen van tussen de 5,5 en 13,5 miljoen euro aan investeringen. Daarnaast kan er efficiënter gewerkt worden door de werknemers, doordat onnodige communicatielijnen worden verbroken en geleerd kan worden van de samenwerking met ingenieursbureaus. Het oplossen van inefficiënter werken scheelt meerdere uren per engineer per week, wat aan uurloon al 8.100 euro per week scheelt.

De benoemde oplossingen zijn nog niet geïmplementeerd waardoor nog niet duidelijk is of het gewenste effect behaald kan worden. Er wordt echter aanbevolen zo spoedig mogelijk te starten met implementatie van de oplossingen, gestart met de oplossingen omtrent de samenwerking met de ingenieursbureaus.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTIS Technische Bedrijfskunde
AfdelingFaculteit Technologie, Innovatie & Samenleving
Jaar2021
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk