De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het visualiseren van semantiek in complexe documenten binnen de web-based XML editor FontoXML

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het visualiseren van semantiek in complexe documenten binnen de web-based XML editor FontoXML

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit afstudeer/ procesverslag beschrijft het afstudeertraject omtrent de opdracht met het onderwerp, het visualiseren van semantiek in complexe documenten binnen de web-based XML editor FontoXML. De opdracht wordt uitgevoerd ten behoeve van de bevordering van de gebruiksvriendelijkheid van het FontoXML product. Hierbij staat user-centered-design en het iteratief verbeteren van de editor centraal. De beschreven doelgroep gaat uit van personen met geen tot weinig kennis van gestructureerde documenten of het schrijven hiervan.
FontoXML geeft de gebruikers de mogelijkheid om eenvoudig gestructureerde content te schrijven. De meerwaarde van FontoXML is dat de editor gebruiksvriendelijk genoeg is om door schrijvers zonder XML kennis gebruikt te worden. Schrijvers zonder kennis van gestructureerd schrijven krijgen via Fonto de uitgelegen kans om dit eenvoudig en relatief snel te doen.
Om het afstudeerproject in goede banen te leiden is er gewerkt volgens de projectmanagementmethode van Roel Grit. Daarnaast is er deels met de ontwikkelmethode van Jesse James Garrett gewerkt om ontwerp en interactie keuzes te kunnen ondersteunen. De belangrijkste pijlers voor het uitvoeren van de afstudeeropdracht waren het visualiseren van semantiek in de editor, user-centered-design en het schrijfproces van de gebruikers.

Meerdere tussenproducten die gedurende het afstudeertraject zijn gemaakt hebben tot het eindproduct geleidt. Alle tussenproducten hadden als uiteindelijk doel om tot een duidelijk advies te komen in het adviesrapport. De voorgaande onderzoeken, ontwerpen, stijlkeuzes, tests en bestudeerde theorieën hebben er toe geleidt dat het adviesrapport een onderbouwd advies is geworden waarin ontwerpkeuzes zijn toegelicht.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingITD Communication & Multimedia Design
AfdelingFaculteit IT & Design
PartnerLiones / FontoXML
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk