De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Testopstelling voor luchtmotoren

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Testopstelling voor luchtmotoren

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit rapport behandelt het ontwerpproces van een testopstelling voor luchtmotoren. Deze opstelling is belangrijk omdat er een ontwikkeling plaatsvindt voor een nieuw prototype van een luchtmotor. Buiten een geschatte vermogenspiek van 10kW is er nog niets van de specificaties bekend en zal dit nader onderzocht moeten worden. Bovendien is het gewenst dat overige motoren uit het assortiment, indien geschikt, toegepast kunnen worden om te meten. Specificaties van deze motoren zijn mogelijk gedateerd en dienen eventueel herdefinieerd te worden.

Het rapport begint met een probleem- en doelstelling waaruit een duidelijke opdrachtsomschrijving geformuleerd kon worden. Aan de hand van deze omschrijving kon een hoofdvraag met bijbehorende deelvragen worden opgesteld. Beantwoording van deze vragen was benodigd om een uiteindelijk ontwerp, eveneens als een Programma van Eisen (en wensen) te kunnen realiseren.
Om de deelvragen te beantwoorden is onderzoek verricht, wat zich onderverdeeld in de onderwerpen meettechnieken, krachtopnemers en sensor terminologie. Buiten alleen de terminologie rond sensoren te behandelen is ook gekeken naar de wijze om de nauwkeurigheid van een sensor te achterhalen.
Aan de hand van de resultaten uit het onderzoek en het beantwoorden van de deelvragen kon het traject vervolgd worden in de vorm van de conceptuele fase.

Allereerst is een functieanalyse gecreëerd voor de gewenste functies van de meetopstelling. Op basis van deze analyse is een morfologisch overzicht gevormd waar in de mogelijke functievervullers, grotendeels afkomstig van het onderzoek, worden getoond. Gesteund door dit overzicht konden concepten worden gegenereerd welke vervolgens ten opzichte van elkaar zijn afgewogen. Dankzij de afwegingen en een conceptevaluatie met de opdrachtgever is een definitief eindconcept gecreëerd.

Het definitieve eindconcept is in de detailleringsfase vertaald naar een gedetailleerd ontwerp. Allereerst is een uitgebreide componentenkeuze behandeld, waarin alle meetonzekerheden zijn verduidelijkt. Deze onzekerheden zijn uiteindelijk gecombineerd om een indruk te krijgen van de samenhangende nauwkeurigheid van de opstelling. Nadat duidelijk was welke componenten benodigd waren kon het ontwerp gecreëerd worden, inclusief schema’s en stuklijsten. Tot slot is een kostencalculatie gemaakt van het gemaakte ontwerp.

Gebleken is dat het ontwerp voldoet aan de gestelde eisen in het Programma van Eisen. Echter zijn er nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot het beoogde prototype. Zo is er nog steeds geen duidelijkheid over het functioneren van het model, eveneens dat bij toch functioneren een 50kW variant zal worden ontwikkeld aangezien de belangen hier voor een stuk groter zijn. Het eerste prototype van 10kW zal op eenvoudigere wijze getest worden om te concluderen of de ontwikkeling voor een grotere variant van start kan gaan. Indien dit het geval is zal het beschreven meetprincipe van het ontwerp worden meegenomen in de ontwikkeling naar een grotere meetopstelling welke in staat is beiden nauwkeurig te testen.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTIS Werktuigbouwkunde
AfdelingFaculteit Technologie, Innovatie & Samenleving
PartnerGlobe Airmotors B.V.
Jaar2019
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk