De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ontwerp van een pneumatische pers

Modulair ontwerp voor de productie van (kitesurf)boards

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ontwerp van een pneumatische pers

Modulair ontwerp voor de productie van (kitesurf)boards

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit rapport is geschreven in opdracht van Lieuwe Boards en behandelt de interne afstudeeropdracht: “Het ontwerpen van een pneumatische pers voor de productie en ontwikkeling van (kitesurf)boards”.

Lieuwe Boards is een bedrijf gericht op de productie van kitesurfboards. Het merk groeit snel in populariteit, om aan de ambities en toekomstige groei te voldoen is het noodzakelijk een nieuwe persmachine te ontwikkelen. De persmachine wordt gebruikt om het eindproduct (een sandwich van glasvezel en epoxy met een houten kern), tot één geheel te persen en door het toevoegen van warmte in de gewenste vorm te laten uitharden.

Het doel van het project is het ontwerpen van een nieuwe persmachine welke beter functioneert en breder inzetbaar is dan de huidige machine. Voor het ontwerp zijn eerst grove richtlijnen opgesteld, daarna is de huidige machine volledig geanalyseerd en vervolgens is samen met de opdrachtgever een compleet pakket van eisen en wensen opgesteld. Het ontwerpen van de machine gebeurt in vier fasen, eerst wordt het frame ontworpen aan de hand van de verwachtte belasting en ruimtelijke eisen. Daarna wordt het meest bepalende onderdeel ontworpen, het onderste persdeel. Het onderste persdeel bepaalt de vorm van het persvlak en de uitdaging is om een systeem te ontwerpen waarmee deze vorm kan worden aangepast. Na het onderste persdeel is de bovenkant aan de beurt, deze moet perfect aansluiten op de vorm van de onderkant en tevens de perskracht overbrengen. Het exact aansluiten van de boven- en onderkant is noodzakelijk om de druk op het werkstuk overal gelijk te krijgen, de perskracht moet pneumatisch worden opgewekt. Tot slot volgt het ontwerpen van een systeem om de persdelen te fixeren wanneer de machine aan staat en weer van elkaar te scheiden om het werkstuk te wisselen of onderhoud te plegen.

Het ontwerp van de nieuwe persmachine bestaat uit twee wangconstructies met vier lange I-profielen. De onderste profielen zitten vast aan de wangen en ondersteunen het onderste persdeel. De bovenste twee profielen ondersteunen het bovenste persdeel en worden met pennen in de constructie geklemd. De perskracht wordt overgebracht via een luchtzak welke bijna het gehele persoppervlak beslaat, de luchtzak wordt ondersteund door stalen kokers en een vlakke stalen plaat. Het onderste persdeel bestaat uit een dikke metalen plaat waar massieve mallen op geplaatst kunnen worden, deze mallen bepalen de vorm van het persvlak en zijn verwisselbaar. De mallen worden afgedekt door staalplaten en een warmtemat. Het bovendeel van de pers kan voor onderhoud, of het wisselen van de mallen, met een elektrische lier omhoog worden getakeld. Een uitgebreide toelichting op het ontwerpproces, inclusief afbeeldingen en functies van de onderdelen, zijn te vinden in dit rapport en bijlagen.

Dit rapport is het eindproduct van het afstudeeronderzoek en bevat het eindtonwerp van de machine, inclusief een onderdelenlijst en globale begroting. Alle onderdelen zijn gecontroleerd op statische spanning met een veiligheidsfactor. Daarnaast zijn er verschillende FEM-analyses gemaakt van het eindontwerp. Het eindontwerp voldoet aan alle gestelde eisen en aan een groot deel van de wensen. Het project is nog niet compleet, het advies aan de opdrachtgever is om de machine te controleren volgens alle relevante Europese veiligheidsnormen. Daarna is de het ontwerp gereed en kunnen bouwtekeningen en instructies voor de productie gemaakt worden.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTIS Werktuigbouwkunde
AfdelingFaculteit Technologie, Innovatie & Samenleving
PartnerLieuwe Boards
Jaar2017
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk