De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Sogeti is een ICT dienstverlener en wenst meer en gedetailleerdere kennis te vergaren over de werking van slimme meters. Hierdoor is personeel gemakkelijker in te zetten bij klanten en kan het bedrijf haar positie versterken door complementerende diensten aan te kunnen bieden en/of te kunnen ontwikkelen. Om deze reden heeft Sogeti in september 2015 een smart meter project opgezet. Het project bestaat uit het opzetten van een slimme meter test set-up. In dit project kunnen meerdere (afstudeer) stagiaires bekend worden met Sogeti. Dit document is het resultaat van een van de subopdrachten van het grotere slimme meter project. Het doel van deze afstudeeropdracht is het onderzoeken, ontwerpen en implementeren van de communicatie tussen de hardware van de test set-up en communicatie poort 0 (P0) van de slimme meters.

Tijdens het onderzoek naar P0 werd snel duidelijk dat P0 te veel functionaliteiten had om geheel geïmplementeerd te kunnen worden binnen een stageperiode. Daarom zijn alleen de voor het grotere project meest relevantie functies geïmplementeerd. Omdat de voorgestelde hardware crypto-core tijdens het programmeren van de P0 communicatie software nog niet beschikbaar was, is er gebruik gemaakt van een software crypto-core. Deze software crypto-core bleek snel genoeg voor de P0 communicatie. De software crypto-core is zo ontworpen dat deze later indien nodig gemakkelijk vervangen kan worden door de hardware crypto-core.

Omdat de P0 communicatie software open-ended ontworpen is kunnen de niet-geïmplementeerde functies alsnog gebruikt worden door middel van een sendRaw functie. Omdat de code object oriented opgezet is, kunnen onderdelen van de P0 communicatie software zoals, het serial driver blok, hergebruikt worden in toekomstige software van de slimme meter test set-up.

Het is grotendeels gelukt om de P0 communicatiesoftware te realiseren binnen de afstudeerperiode. Sogeti’s slimme meter project is een stap dichter bij een volledige werkende test set-up.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTIS Elektrotechniek
AfdelingFaculteit Technologie, Innovatie & Samenleving
PartnerSogeti
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk