De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Kinderdagverblijf in Koudekerk aan den Rijn : is het haalbaar om deze te starten?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Kinderdagverblijf in Koudekerk aan den Rijn : is het haalbaar om deze te starten?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De opzet is om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar de mogelijkheden om een kinderdagverblijf te starten. De doelstelling is om een conclusie te geven naar aanleiding van het onderzoek om zo de juiste beslissing te nemen of het financieel en commercieel haalbaar is om een kinderdagverblijf te beginnen in Nederland.
Door een haalbaarheidsonderzoek te verrichten voorkom je dat een plan wordt uitgewerkt dat achteraf niet realiseerbaar blijkt te zijn. Je verliest dan niet alleen geld, maar ook kostbare tijd.
Tevens geeft het haalbaarheidsonderzoek een nog beter beeld van de realiteit, de haalbaarheid en een beter beeld van de kansen en bedreigingen die er zijn.
Het haalbaarheidsonderzoek is onderverdeeld in vier hoofdstukken, namelijk:
- Marktbenadering m.b.v. theoretische modellen;
- Het haalbaarheidsonderzoek;
- Wat zijn de succesfactoren, gericht op de ondernemerscompetenties?
- Waarom gaat het ene kinderdagverblijf failliet en de andere niet.
Als eerste heb ik de markt beschreven met behulp van enkele theoretische modellen. Het model van Porter geeft een duidelijk conclusie, namelijk dat de markt van de kinderopvang niet attractief is voor nieuwe toetreders. Dit komt omdat er veel aanbod is, de stijging in de vraag zwakt af en er zijn veel substituten.
Ten tweede beschrijft het model van Abell de afnemers, hun behoeften en welke technologieën er zijn in de betreffende markt.
Als laatste heb ik de MABA-analyse gebruikt. Door middel van toekennen van scores en waarden kun je een conclusie trekken over de markt. In de MABA-analyse kwam naar voren dat de bestaande kinderdagverblijven selectief moeten investeren, maar de beginnende kinderdagverblijven hebben hier geen kans door de grote concurrentie.
In het haalbaarheidsonderzoek heb ik veel informatie verzameld met betrekking op de trends en ontwikkelingen in de kinderopvangsector in Nederland. Ik geef de trends en ontwikkelingen, de vraag, het aanbod en de financiële analyse weer in een SWOT model. Dit model geeft alle sterkten en zwakten weer in de markt van de kinderopvang.

Sterke punten:
- Nederlandse bevolking neemt toe met 91 duizend inwoners;
- Het aantal meerpersoonshuishoudens neemt toe;
- Afgelopen jaren stegen zowel de omzet als de capaciteit fors;
- Waarborgfonds Kinderopvang kan borgstelling afgeven als aan voorwaarden wordt voldaan;
- Wachtlijsten zijn licht gedaald het afgelopen jaar.

Zwakke punten:
- Afvlakking in stijging van de vraag;
- Forse toename van aanbod, veel concurrenten;
- Verzadiging van de markt;
- Overheid is de grootste motor in de kinderopvangsector, maar er worden veel bezuinigingen verwacht;
- Stijgende kosten zorgen voor stijgende uurtarieven, welke boven de vergoedingsnorm kunnen komen. Dan stijgt de ouderbijdrage;
- Er zijn veel substituten voor dagopvang;
- Steeds strenger wordende eisen gericht op de kwaliteit;
- Vergrijzing van de Nederlandse bevolking.

Conclusie:
Het is, naar aanleiding van bovenstaande bevindingen, niet financieel en commercieel haalbaar een kinderdagverblijf te starten in Nederland.
Om terug te komen op de probleemstelling, geef ik ook een conclusie gericht op de omgeving Koudekerk aan den Rijn. Dit heb ik verder onderzocht in de vorm van een ondernemingsplan. Hierin ben ik tot de conclusie gekomen dat het in Koudekerk aan den Rijn wel financieel en commercieel haalbaar is om een kinderdagverblijf te beginnen. Ik heb dit niet alleen gebaseerd op de trends en ontwikkelingen van de markt in heel Nederland, maar ik heb dit toegespitst op de omgeving in Koudekerk aan den Rijn.
Hieronder staan de eigenschappen en vaardigheden die de ondernemer moet bezitten om een kinderdagverblijf een succes te maken. Hieraan kunnen nieuwe ondernemers zich toetsen om te kijken of ze de succesfactoren bezitten.

Eigenschappen:
- Doorzettingsvermogen;
- Marktoriëntatie;
- Netwerken;
- Rendementsbesef;
- Plannen en organiseren.

Vaardigheden:
- Vak- en beroepsbekwaamheid;
- Realistische instelling;
- Durven nemen van beslissingen en verantwoordelijkheid;
- Commercieel inzicht en financiële basiskennis;
- Kennis van de markt.

Bovenstaande eigenschappen en vaardigheden zijn de belangrijkste succesfactoren. Hieraan moet een ondernemer voldoen om een kinderdagverblijf te kunnen opstarten.
Het hoofdstuk over de valkuilen heb ik geschreven zodat de ondernemer kennis kan nemen van de valkuilen. Hierop kun ze dan inspelen in het ondernemingsplan en deze valkuilen waarborgen waar je acht dat het nodig is. Het hoeft natuurlijk niet van toepassing te zijn, maar deze valkuilen zijn meerdere ondernemers gaandeweg tegen gekomen.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingAFM Bedrijfseconomie
AfdelingAcademie voor Accounting & Financial Management
PartnerHaagse Hogeschool, Den Haag
Jaar2010
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk