De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Gezondheidseffecten van verhoogde groenten- en fruitconsumptie

een literatuur- en haalbaarheidsstudie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden
Nominatie H/Link Afstudeerprijs 2015

Gezondheidseffecten van verhoogde groenten- en fruitconsumptie

een literatuur- en haalbaarheidsstudie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden
Nominatie H/Link Afstudeerprijs 2015

Samenvatting

De consumptie van groenten en fruit draagt bij aan de gezondheid. In Nederland wordt de aanbeveling van 200 gram groenten en 200 gram / 2 stuks fruit gehanteerd. Maar er zijn aanwijzingen dat een hogere consumptie van groenten en fruit bijdraagt aan een betere gezondheid. PuurGezond, een kennisplatform voor diëtisten en gewichtsconsulenten is bezig met het opstellen van een eigen richtlijn. Deze richtlijn voldoet aan de Richtlijn Goede Voeding, alleen de verhouding van de voedselgroepen onderling verschilt, waaronder ook een hogere aanbeveling voor groenten en fruit. De aanbeveling die PuurGezond aanhoudt is 300 – 400 gram groenten per dag en 3 stuks / 300 gram fruit. Aan de hand van literatuuronderzoek is een wetenschappelijke onderbouwing gezocht voor de gezondheidseffecten van een verhoogde inname. Daarnaast is in een praktijkonderzoek bij behandelende diëtisten/gewichtsconsulenten middels een enquête nagegaan of een dergelijke hoge aanbeveling haalbaar is voor de gemiddelde consument. Uit het literatuuronderzoek blijkt dat een verhoogde inname van groenten en fruit duidelijk positieve effecten heeft op de gezondheid ten opzichte van de aanbevolen hoeveelheid van respectievelijk 200 gram en 2 stuks. Groente en fruit bevatten voedingsstoffen die beschermend werken tegen de ontwikkeling van verschillende welvaartziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Deze voedingsstoffen zijn voedingsvezels, vitamine C en E, mineralen en bioactieve stoffen. Bevolkingsgroepen die een traditioneel dieet volgen met veel groenten en fruit hebben een hogere levensverwachting en blijven langer gezond. De voedingsrichtlijnen qua aanbevolen hoeveelheden voor groenten en fruit verschillen per land. Uit het praktijkonderzoek blijkt dat veel diëtisten en gewichtsconsulenten de gezondheidsvoordelen voor de meesten van hun cliënten wel inzien, maar twijfelen of een verhoogde aanbeveling wel haalbaar is. Ook geven veel diëtisten aan te verwachten dat organisaties zoals Voedingscentrum mogelijk sceptisch staan tegenover een verhoogde aanbeveling. Over het algemeen heeft een verhoogde inname van groenten en fruit gunstige gezondheidseffecten. Maar het adviseren van een verhoogde inname blijft maatwerk. Bij de advisering zal ook goed gekeken moeten worden naar de situatie van de cliënt.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGZH Voeding en Diëtetiek
AfdelingAcademie voor Gezondheid
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk